Република Српска у спорту добија статус Шкотске!

Разговори лидера шест највећих странака из БиХ у Италији

  • Треба јачати улогу ентитета и настојати да они буду субјекти свих процеса те да буду укључени и у процесе европских интеграција, чак до тога да представништво БиХ у Бриселу има паритетан број представника које шаљу нижи нивои власти, а не да то буде нека селекција на нивоу Сарајева, нагласио Милорад Додик
  • У уставу БиХ би, оценио је Додик, у даљој будућности евентуално требало уградити неки механизам за мирни разлаз који би подразумевао начин на који би се могла покренути процедура изјашњавања људи, односно народа о томе шта желе или не желе

         САРАЈЕВО, (ФоНет) - Разговори лидера шест највећих политичких странака из Босне и Херцеговине, у италијанском граду Каденабиа, на колоквијуму под називом "Да ли је Устав БиХ компатибилан са ЕУ?", потврдили су дијаметрално супротне позиције политичких представника БиХ оћмогуæем уређењу земље.

         Председник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик отишао је раније са састанка који је организовала Фондација Конрад Аденауер (од 28. до 29. новембра), али се не ради о неком домонстративном напуштању разговора, јер је Додик још пре месец дана најавио свој одлазак у недељу због других обавеза, рекла је Фени представница Фондације Ивана Марић.

         ТВ1 наводи и то да су Милорад Додик и Драган Човић током састанка и разговора о уставним променама изнели најрадикалније ставове по питању статуса Републике Српске и трећег ентитета.

         "Мислим да је веома јасно данас речено да децентрализовано и снажно децентрализовано уређење БиХ није неспојиво са праксом ЕУ и да Европа неће никада ништа наметати нити ће тражити некакве моделе, јер је то ствар локалних политичких структура", рекао је Додик у телефонској изјави Срни.

         Он је нагласио да је за Републику Српску прихватљив снажан децентрализовани модел уређења БиХ, заснован на Дејтону.

         "У том погледу, треба јачати улогу ентитета, федералних јединица и настојати да они буду субјекти свих процеса те да буду укључени и у процесе европских интеграција, чак до тога да представништво БиХ у Бриселу има паритетан број представника које шаљу нижи нивои власти, а не да то буде нека селекција на нивоу Сарајева", објаснио је Додик.

         Лидер СНСД је рекао да се на колоквијуму " у Каденабију разговарало о начинима на који БиХ може даље да се креће према ЕУ, без обзира на све изазове које сама ЕУ има у оквиру свог функционисања - економског, социјалног, па и политичког система.

         "Оно што смо ми рекли јесте да желимо да завршимо имплементацију одлуке 'Сејдић- Финци' и да је то све што се може урадити на плану уставних промена и да није могуће ићи ка масовним уставним променама које би значиле захватање у било који други сегмент", нагласио је Додик.

         Председник СНСД оенио је да би, када је реч о уставу БиХ, некада у даљој будућности у нови уставни документ евентуално требало уградити неки механизам за мирни разлаз, уставно предвиђен који би подразумевао начин на који би се могла покренути процедура изјашњавања људи, односно народа о томе шта желе или не желе.

         Он је навео да је на скупу у Италији усаглашен став да коначно треба дозволити да ентитети имају своје репрезентативне селекције на међународним спортским такмичењима и да је то нешто што је у Европи већ видљиво, попут случаја Велике Британије.

         "БиХ је за нас сложена државна заједница која треба да буде сервис за захтеве и интересе који имају нижи нивои власти, пре свега ентитети, јер су они субјекти и фактори те власти", констатовао је Додик.

         Он је напоменуо да су се спекулације да се у Италију иде како би се разговарало о формирању власти показале апсолутрно неутемељене, јер је на дневном реду било само оно што је утврђено раније.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари