Додик: Зукорлић се боји да ће Србија, ако јој буду тражили КиМ, рећи – онда нам дајте Српску

„СРБИ ИЗ РС КиМ ДУХОВНО И МЕНТАЛНО ОЏИВЉАВАЈУ КАО И СВИ ДРУГИ СРБИ”

         МУАМЕР Зукорлић би волео да каже да Србија треба да се одрекне Косова, али се плаши да би неко у том случају предложио - онда нам дајте Републику Српску. Зато и отвара причу како је, наводно, опасно да се Бањалука укључи у унутрашњи дијалог о КиМ и прети некаквим распакивањем региона, рекао је за Вечерње новости Милорад Додик.

         Одговарајући на критике лидера БДЗ Санџака Муамера Зукорлића и бившег градоначелника Сребренице Ћамила Дураковића, који су готово истовремено оптужили председника РС за провокације и „удар на територијални интегритет БиХ”, Додик је – упитан да ли очекује да Бањалука добије позив да се укључи у дијалог о Косову - рекао:

         То је унутрашња ствар Србије. Став РС је познат: не признајемо независност Косова, нисмо дозволили да га призна БиХ, наша политика је чврста и у РС о томе постоји консензус. Наравно, увек ћемо пратити званичну политику Србије.

         Додао је да „апсолутно нико не треба да сумња да је Бањалука заинтересована како ће се решити питање Косова”:

         Срби из РС у свом духовном и менталном карактеру Косово доживљавају исто као што га доживљава сваки Србин. И Срби на КиМ веома гледају на РС и имају осећај припадништва и подршке.

         Председник Српске каже да га је, иако је дуго у политици, веома изненадила бура која се дигла око најављене декларације о опстанку српске нације:

         Срби у земљама региона се суочавају са бројним проблемима и није угрожен само наш језик и култура. Циљ декларације је да позове земље у региону да се поштују сва права Срба у складу са стандардима и конвенцијама ЕУ и УН.

         (новости.рс)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари