ДОДИК: Већ прве године новог мандата - претворићемо Српску у председничку републику

НАЈАВИО ОГРАНИЧЕНУ УСТАВНУ РЕФОРМУ КОЈА ЋЕ ДОТАЋИ

И ВЕЋЕ НАРОДА, АЛИ САЧУВАТИ ЗАШТИТУ БОШЊАКА

Милорад Додик

  • Треба направити ефиксну управу - нагласио је - и усмерити се ка јачању оног дела Владе који се бави економијом и развојем. У Српску треба привући производњу која ће имати пласман на европско тржиште и отворити 10.000 радних места

          ПРЕДСЕДНИК Српске Милорад Додик најавио је да ће реформом Устава Српске, која би требало да буде урађена у првој години новог мандата, бити уведен председнички систем.

           „По угледу на сав развијени свет, онај ко добије изборе треба да има и надлежности. То би довело до смањења администрације, али би и појачало легитимитет, начин одлучивања и функционалност система“, појаснио је Додик.

          Он је нагласио да реформом Устава Републике Српске неће бити укинуто Веће народа, али да ће бити уклоњене блокаде.

           „Наравно да треба да остану видљиве заштите Бошњака у Републици Српској, као што је и ми желимо на нивоу БиХ“, рекао је Додик за „Еуро блиц“.

          Он је оценио да је кључно питање могућност реформе Владе Републике Српске.

           „Треба направити ефиксну управу и усмерити се ка јачању оног дела Владе који се бави економијом и развојем. Сада морамо да направимо јака министарства привреде, енергетике, финансија, пољопривреде, рада и запошљавања“, појаснио је Додик, напоменувши да је потребно и смањење броја министарстава.

          Према његовим речима, у Српску је потребно привући производњу која ће имати пласман на европско тржиште и отворити 10.000 радних места.

          Одговарајући на питање да ли је спреман за нову сарадњу са СДС-ом, Додик је рекао да је примарна коалиција СНСД, ДНС, СП.

           „Све анкете говоре да имамо довољан капацитет за формирње власти након ових избора, али одговорна власт не би требало да испусти могућност да се укључе и други. Ако имам икакав осећај према председнику СДС-а Младену Босићу и потпредседику те партије Огњену Тадићу, онда је то жаљење, јер се не разумеју у политику“, закључио је Додик.

          Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари