Додик у Прагу урадио оно на шта се не би усудили ни Вучић, ни Николић, ни Дачић

ЧЕКАО ПЕТ-ШЕСТ САТИ ДА ФИЛЕ ЗАВРШИ „ДАВЉЕЊЕ” БОШЊАКА И ХРВАТА, А ОНДА САОПШТИО - „ЗНАТЕ НАШЕ ТЕЛЕФОНЕ”...

  • Билатерални састанци Штефана Филеа са Хрватима и Бошњацима и даље трају. Ми смо напустили зграду у којој се разговара, у очекивању да они постигну неки договор и да нас након тога позову
  • Чекали смо пет-шест сати у ходницима да нас неко позове на састанак да бисмо могли да допринесемо укупном решењу. То се није десило
  • Хрвати не желе да им се бира њихов представник бошњачким гласовима, а опет Бошњаци желе да остане неки модел који би омогућио да се некад у будућности и то деси, каже Додик.

         ИМА неко и међу Србима на власти ко не пузи пред странцима и не покушава да од тога прави државну политику нити да на томе гради политичку каријеру. Погађате: не зове се ни Томислав Николић, ни Александар Вучић ни Ивица Дачић, већ – Милорад Додик.

         Вечерас је у Прагу – где Штефан Филе и њгови помагачи „даве” политичке лидере из БиХ поводом фамозне пресуде „Сејдић-Финци” – чекао да „давитељи” приведу крају „дављење” представника Бошњака и Хрвата и преко сваке разумне и допустиве мере за велику и средњу политику, па урадио оно за шта београдски тријумвират Вучић-Николић-Дачић нема ни qудске ни политичке петље.

         Напустио је „место злочина”, без напуштања самих консултација и намере да омогући јефтине политичке поене српским „пријатељима” из Брисела и Сарајева.

         И „Чекали смо од 12 до 21 час у ходницима да се нешто постигне. Месеци пролазе у разговору Бошњака и Хрвата. Илузорно је очекивати да се то може десити у пар минута или вечерас. Није ни фер да састанци трају по 10 или 15 сати”, рекао је Додик у телефонској изјави из Прага.

         Навео је да су представници политичких странака из Републике Српске учествовали на пленарним састанцима који су се одржавали у два наврата, након чега су почели билатерални састанци са Хрватима и Бошњацима.

         „Ти састанци и даље трају. Ми смо напустили зграду у којој се састанци воде у очекивању да они постигну неки договор и да нас након тога зову”, рекао је Додик и додао да федерални медији то покушавају да инсценирају као неко демонстративно напуштање састанка.

         Он је навео да, колико му је познато, комесар за проширење ЕУ Штефан Филе и даље наставља да преговара са бошњачком и хрватском страном.

         „Ми остали, који смо са јасним ставовима, чекамо већ, или смо чекали пет-шест сати у ходницима да нас неко позове на састанак да бисмо могли да допринесемо укупном решењу. То се, наравно, није десило”, рекао је Додик и додао да у овом тренутку помак није направљен и да никакав договор не постоји.

Милорад Додик и Штефан Филе

         Он је истакао да бошњачки и хрватски политички представници не могу да договоре модел у вези са Предсједништвом БиХ.

         „Хрвати не желе да им се бира њихов представник бошњачким гласовима, а опет Бошњаци желе да остане неки модел који би омогућио да се некад у будућности и то деси”, каже Додик.

         Он је навео да се све врти око тога и да су представници политичких странака из Републике Српске „неми посматрачи по ходницима, чекајући да се неко смилује и да нам каже неку информацију”.

         „Нема никакавих гаранција да ће се састанак наставити у току ноћи. Ми смо сматрали да су им наши телефони познати и ми смо ту када се договоре и ако им је потребна пленарна седница на којој ће саопштити да су нешто договорили”, рекао је Додик.

         Он је навео да су представници политичких странака из Републике Српске на пленарним састанцима изнели јасне ставове у вези Председништва БиХ, а дискусија је вођена и око Дома народа.

         „Имамо јасно изграђене ставове Народне скупштине Републике Српске, међутим тражила су се и нека друга решења за Дом народа”, рекао је Додик.

         Одговарајући на питање - да ли очекује да ће пленарни састанак бити настављен током ноћи - Додик је рекао да би то било непристојно.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари