ДОДИК: У Прагу ништа није договорено, Српска не одступа од својих позиција

ОЦЕНИО ДА ЈЕ САСТАНАК ПОЛИТИЧКИХ ЛИДЕРА ИЗ БИХ

СА ШТЕФАНОМ ФИЛЕОМ БИО БЕСПОТРЕБАН И БЕЗУСПЕШАН

Милорад Додик

  • Лидер СНСД нагласио да се из завршне конференције за новинаре могло видети да ништа није договорено, те да су на једној страни били међународна заједница, Европска унија и представници бошњачких политичких странака, али без српских и хрватских политичких партија
  • Што се тиче Дома народа, наш став је од почетка био јасан. Нигде у одлуци суда у Стразбуру не пише да у Уставу треба да се наведе да „остали“ морају обавезно да буду изабрани, јер је интенција те одлуке да се не фаворизује ниједна етничка група - изјавио је Милорад Додик

         КАКО се и могло очекивати, председник СНСД Милорад Додик оценио је да је састанак политичких лидера из БиХ у Прагу био беспотребан и безуспешан, те да није договорен ни избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

         Додик је нагласио да је погрешно изречена оцена да је договор постигнут, додавши да сегмент избора делегата у Дом народа није довољан да се питање „Сејдић-Финци“ реши.

         „Што се тиче Дома народа, наш став је од почетка био јасан. Нигде у одлуци суда у Стразбуру не пише да у Уставу треба да се наведе да „остали“ морају обавезно да буду изабрани, јер је интенција те одлуке да се не фаворизује ниједна етничка група. Зато се и тражило да се скидају етнички предзнаци за било какве врсте избора“, истакао је Додик за Радио Републике Српске.

         Он је појаснио да је Република Српска тражила да се омогући да представници мањина имају право да буду кандидовани, а да ли ће бити изабрани није могуће гарантовати.

         „Не може се ни устав у том погледу променити и наметнути обавезан избор „осталих“ као категорије изнад свега“, нагласио је Додик.

         Подсетивши да су представници Републике Српске на састанак у Праг дошли са јасним ставовима, председник СНСД-а је нагласио да је РС била доведена у позицију да поново разматра избор чланова Председништва БиХ, што је одбијено.

         „О свим питањима која су била на дневном реду имали смо активна решења и консензус који смо постигли у Републици Српској и нисмо имали намеру да мењамо базичне ставове“, рекао је Додик.

         Према његовим речима, након пленарног састанка који је трајао два и по часа, представници Републике Српске су од 15.30 до 21.00 час седили по ходницима и чекали да се федерални партнери нешто договоре.

         „Они то нису успевали, тако да је овај састанак личио на састанак исцрпљивања и губљење живаца за неке људе који су у том тренутку требали да прихвате нека решења“, оценио је Додик.

         Лидер СНСД-а је нагласио да се из завршне конференције за новинаре могло видети да ништа није договорено, те да су на једној страни били међународна заједница, Европска унија и представници бошњачких политичких странака, без српских и хрватских политичких партија.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари