ДОДИК: Три Мунове године у Сарајеву су три најлошије године америчког присуства у БиХ

ПОНОВО УКАЗАО АМЕРИКАНЦУ ДА СУД И ТУЖИЛАШТВО БИХ

НЕМАЈУ УПОРИШТЕ НИ У ДЕЈТОНУ НИ У УСТАВУ БИХ

  • Очигледно је - оценио је Милорад Додик - да одлазећи амбасадор САД Патруик Мун никакве закључке није извукао из искуства бившег америчког дипломате у БиХ Рафија Грегоријана, који је својевремено инсценирао кривичне пријаве против политичких лидера у Републици Српској, које су након четири године истраге одбачене као несоноване

         ПРЕДСЕДНИК Репубике Српске Милорад Додик поново се јавно „сударио” са одлазећим америчким амбасадором у БиХ Патриком Муном.

         Оценио је да се Мун, иако броји последње дане амбасадорског мандата у БиХ, упркос општепознатим чињеницама, не либи да Републици Српској држи лекције о Суду и Тужилаштву БиХ.

         „Опште је познато да су ове правосудне институције наметнуте одлукама високог представника и на захтев бошњачких политичара са циљем да се посредним механизмом унитаризује правосуђе у БиХ и изврши централизација. Такве институције, које раде против интереса својих грађана, компромитују правосудни систем и правду и не доприносе стабилности БиХ“, истакао је Додик.

         Он је подсетио да постоји безброј примера за то, а да су најсвежији случај Шемсудина Мехмедовића, где Тужилаштво БиХ није хтело да сарађује, упркос очигледеним доказима, као и неприхватљива ретроактивна примена Кривичног закона БиХ у случају „Мактоуф-Дамјановић“.

         Напоменуо је да Српска свакодневно указује на селективан приступ истраживању и процесуирању ратних злочина, као и на различите аршине у вођењу поступака и пресуђивању.

         „Због свега тога, као и због чињенице да немају уставно и дејтонско право, Суд и Тужилаштво БиХ немају подршку и због тога су предмет наше основане критике, а не никаквих политичких напада, како то у свом последњем блогу апострофира одлазећи амерички амбасадор Патрик Мун“, поручио је председник Српске.

         Према његовим речима, политички лидери у Републици Српској немају проблема са прихватањем одлука судова и тужилаштава Републике Српске, али се када је реч о БиХ не могу се на силу легализовати Суд и Тужилаштво, већ то мора да буде део легалног система да би се поштовало.

         Додик истиче да Република Српска сматра да се мора поштовати Устав БиХ и да су Суд и Тужилаштво БиХ, као део правосудног система, вештачки наметнути изван Устава и Дејтонског споразума, што амбасадор Мун није требало да заобиђе, ако је желео пуну истину.

         Према његовом мишљењу, код амбасадора Муна се очигледно, као више пута до сада када је у питању Република Српска, изгубила истина, а очигледно је да, како је рекао, никакве закључке није извукао из искуства бившег америчког дипломате у БиХ Рафија Грегоријана, који је својевремено инсценирао кривичне пријаве против политичких лидера у Републици Српској, које су након четири године истраге одбачене као несоноване.

         „У тренуцима искрености, кад се сабере укупан трогодишњи однос амбасадора Муна према Републици Српској, закључујем да ће код мене те три године остати упамћене као најлошије године америчког присусутва у БиХ“, поручио је председник Српске.

         Мун је на блогу написао да је разочаран што су правосудне институције БиХ мета напада политичких лидера из Републике Српске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари