ДОДИК: Тражимо ревизију овлашћења која су неовлашћено пренета на БиХ

УПОЗОРИО ДА СИТУАЦИЈА У БИХ - БЕЗ КРИВИЦЕ РС - УОПШТЕ НИЈЕ ДОБРА

И ДА ЈЕ ДРАМАТИЧНО ОПАО БРОЈ СРБА У ФБИХ

  • Коментаришући недавну изјаву турског пемијера Реџепа Тајипа Ердогана да је Косово Турска, а Турска Косово, председник Српске у Београду нагласио: „Нама Турска прави огромне проблеме у БиХ. Она нема неограничено право да се меша“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је председника Србије Томислава Николића и чланове Савета за сарадњу Српске и Србије обавестио да ситуација у БиХ уопште није добра и нагласио да Српска није допринела томе.

        Додик је на заједничкој конференцији за новинаре са Николићем, након седнице Савета за сарадњу Српске и Србије, нагласио да је Србија, као потписник Дејтонског споразума, допринела да се ситуација у БиХ стабилизује, оцењујући да Београд континуирано води пажљиво избалансирану политику према БиХ.

        Он је истакао да Српска жели афирмацију својих права унутар БиХ и да тражи ревизију овлашћења која је међународна заједница од потписивања Дејтонског споразума наовамо неовлашћено пренела на БиХ.

        „Ми смо против политичког насиља, јер то утиче на позицију Српске. Српска је заустављена на европском путу, јер је неефикасна политика у Сарајеву“, поручио је Додик.

        Коментаришући недавну изјаву турског пемијера Реџепа Тајипа Ердогана да је Косово Турска, а Турска Косово, председник Српске је нагласио да Ердоган нема неограничено право да се меша у политике на Балкану.

        „Нама Турска прави огромне проблеме у БиХ. Она нема неограничено право да се меша“, истакао је председник Додик.

        На питање зашто Српска не учествује на састанку лидера пет политичких партија из Федерације БиХ са европским комесаром Штефаном Филеом у Будимпешти, Додик је рекао да овај састанак потврђује да проблем у ЕУ интеграцијама лежи у Сарајеву, а да Српска води проактивну политику у том смеру.

        Савет за сарадњу Србије и Републике Српске оценио је да су односи Србије и Српске добри и да ће наставити сарадњу још чвршће и јаче.

        Додик и Николић оценили су у Београду, на заједничкој конференцији за новинаре после седнице Савета за сарадњу Српске и Србије, да су односи две републике значајно интензивирани.

        Додик је рекао да је сарадња добра и интензивирана у протеклој години, посебно у области привреде, културе, правосуђа.

        Николић је нагласио да су интензивиране активности на заједничким пројектима, као што су „Средња Дрина“ и израда студије о комплементарности две привреде, као и да се разматрао заједнички наступ на трећим тржиштима.

        Осим Додика, у делегацији Републике Српске били су премијер Жељка Цвијановић, министар просвете и културе Горан Мутабџија и министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић.

        У делегацији Србије, осим Николића, били су и премијер Србије Ивица Дачић и други ресорни министри.

        Николић рекао је да ће Србија и Српска наставити сарадњу интензивније, јаче и чвршће, те да две републике треба да ускладе деловање и заједнички наступ поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, с обзиром да ће појединци покушати да окриве српски народ за његов почетак.

        Николић је истакао да ће Србија и Српска учинити све да не дозволе фалсификовање историје и да се српски народ окриви за несрећу која је задесила Европу у том рату.

        Додик је указао да је дошло до драматичног пада броја Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ), посебно у Сарајеву, што говори о „поштењу“ и намерама бошњачке политике.

        Он је нагласио да, као председник Републике Српске, неће да коментарише незваничне резултате недавно обављеног пописа, и тврдњу да Бошњаци представљају више од 50 одсто популације у БиХ.

        Додик је само рекао да зна да је ситуација, када је ријеч о броју Срба у ФБиХ, драматична.

        „Ситуација је посебно драматична у федералном Сарајеву где је пре рата живело 150.000 Срба, а данас их је у том граду свега 1,2 одсто. Срби су сведени на маргиналну групу. То говори о поштењу“, рекао је Додик новинарима.

        Он је додао да је већ сад познато да недавно завршени попис, вероватно, неће добити легитимитет, али да треба сачекати званичне резултаете.

        Додик је указао на то да је више од годину дана пре пописа међу самим Бошњацима дошло до оштрог супротстављања између оних који су инсистирали да се попишу као Бошњаци и оних који су инсистирали да треба да буду уписани као Босанци.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари