ДОДИК: Српској морају бити враћена права која су јој отета

ОЦЕНИО ДА СУ ЕНТИТЕТИ ПОСТИГЛИ СПОРАЗУМ ЈЕДИНО О ОРУЖАНИМ СНАГАМА БИХ,
ДОК ЈЕ СВЕ ОСТАЛО ПРЕНЕТО НАСИЉЕМ ВИСОКИХ ПРЕДСТАВНИКА

Милорад Додик

  • Заложио се за смањење Оружаних снага БиХ и рекао да никада неће гласати за улазак БиХ у NATO, јер и када буде пензионер неће заборавити да је NATO бомбардовао Србе осиромашеним уранијумом

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска привржена миру и стабилности и да ће то и остати, али да ће права која су јој отета морати да буду враћена.

         „Српска са својим политикама несумњиво доприноси афирмацији свог положаја и своје уставне позиције у БиХ. Наша политика никада није била политика деструкције, већ политика одбране наших уставних и дејтонских права“, истакао је Додик, обративши се присутнима на божићном пријему који су организовале Оружане снаге БиХ у бањалучкој касарни „Козара“.

         Он је рекао да је Српска прихватила све оно што је у надлежности БиХ, али да ће оспоравати све што јој је отето и пренесено на ниво БиХ одлукама високих представника, као што је оснивање Суда и Тужилаштва БиХ без претходне сагласности ентитета.

         „На ниво БиХ могу се трансферисати права дата БиХ само на бази споразума страна у БиХ - ентитета. Једини споразум страна постоји о Оружаним снагама БиХ, док је све остало пренесено и насиљем високих представника отето од Српске“, истакао је Додик.

         Он је рекао да ће политичким одлукама отета права, Српској морати бити враћена.

Додик је подсетио да је Република Српска део уставног поретка БиХ са јасно утврђеним правима, овлашћењима и свим институцијама.

         Он је рекао да Република Српска подржава активности припадника Оружаних снага БиХ из реда српског народа који веома добро раде свој посао и дају несумњив допринос јачању мира и стабилности на овим просторима.

         Говорећи о евроатлантским интеграцијама БиХ, Додик је рекао да се политичко руководство Српске залаже за одржавање обавезујућег референдума о уласку БиХ у NATO.

         Поновио је да Република Српска не жели даље да ради на том питању у ситуацији када је Србија прогласила војну неутралност, јер би интеграције створиле границу на Дрини.

         Додик је рекао да никада неће гласати за улазак БиХ у NATO, јер као председник Српске и када буде пензионер неће заборавити да је NATO бомбардовао Србе осиромашеним уранијумом, од чега последице по здравље и данас трпи српско становништво.

         Он је рекао да се залаже за смањење Оружаних снага БиХ, јер је то неопходно у ситуацији светске економске кризе.

         Говорећи о градњи аеродрома Требиње, Додик је истакао да Република Српска неће одустати од тог пројекта.

         Пријему су присуствовали и председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, заменик министра одбране БиХ Живко Марјанац, владика бихаћко-петровачки Атанасије, представници Борачке организације Републике Српске, као и представници Католичке цркве и Исламске заједнице.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари