ДОДИК: Српска прихвата дејтонску БиХ, али Бошњаци одбијају да прихвате дејтонску РС

ПОРУЧИО САРАЈЕВУ ДА НЕ ТРЕБА ДА СЕ ЧУДИ

ШТО МНОГИ У РС НЕ ПРИХВАТАЈУ БИХ

  • Бошњачки посланици у Народној скупштини Републике Српске и делегати у Већу народа РС нису се ни данас одазвали на Додиков пријем, организован поводом 9. јануара, Дана РС и њене крсне славе
  • Милорад Додик је нагласио да РС прихвата уставни поредак БиХ, али је упозорио да је питање времена и хтења - докле да се то подржава. Ако се жели градити неко заједништво или активност - онда сви морају прихватити све оно што је легално и легитимно, а РС је „то несумњиво“ - подвукао је

          РЕПУБЛИКА Српска (РС) је и данас спремна да прихвати Босну и Херцеговину, али одбијање Бошњака да прихвате РС показује да је то чак више бесмислено и говорити, рекао је данас Милорад Додик.

          Председник РС је упозорио да не треба онда да се Бошњаци чуде што људи из РС не желе да прихвате БиХ.

          Бошњачки посланици у Народној скупштини Републике Српске и делегати у Већу народа РС нису се данас одазвали на Додиков пријем, организован поводом 9. јануара, Дана РС.

          Додик наводи да се ни ранијих година бошњачки посланици у Народној скупштини РС и делегати у Већу народа РС нису одазвали ни на пријем које је као премијер организовао, као ни на прославу Дана РС.

          „Међутим, сада видимо неке нове методе, да дистрибуишу разне садржаје на одређене адресе, а добио сам их и ја“, рекао је Додик наводећи да такво понаше одбацује, јер „не доприноси разумевању“.

          „РС је легитимна и легална и део је уставног поретка БиХ. РС је међународно прихваћена и призната кроз Дејтонски споразум и свако оспоравање и на такав начин њено приказивање је удар на њен Устав и значај“, устврдио је.

          Не треба се онда, каже, чудити што у РС јачају тенденције које не виде РС у БиХ.

          Додао је да РС прихвата уставни поредак БиХ, али је питање, каже, времена и хтења докле да се то подржава. Ако се, каже, жели градити неко заједништво или активност морају сви прихватити све оно што је легално и легитимно, а РС је „то несумњиво“.

          Навео је да РС уважавају представници држава, као што је то урадио и Иво Санадер.

          Додик је у изјави новинарима у Бањалуци изразио задовољство најавом патријарха српског Иринеја да 9. јануара дође у Бањалуку, где ће служити свету литургију у поводу Дана РС и њене крсне славе светог архиђакона Стефана.

          Тог дана у Бањалуку ће доћи и представници државе и Владе Србије те сви они који су, како каже, позвани и ако желе да дођу.

          Додик очекује да ће Српска, без обзира на изборну 2014. годину, у институционалном смислу функционисати беспрекорно и да неће бити кризе система власти.

          „Наравно, бићемо суочени са разним захтјевима за нова радна мјеста, за већа социјална и друга права, али и веће инвестиције“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, а преноси Срна.

          Он је истакао да је Српска 2013. годину завршила институционално стабилна и да је њен положај у БиХ и на регионалном плану далеко повољнији.

          Додик је додао да је Народна скупштина имала једну од најбољих година са становишта одржаних сједница и донесених прописа, док је Влада реаговала на све изазове, а реконструкција њеног руководства обављена је ефикасно и без блокаде.

          Према његовим речима, представници Републике Српске у институцијама БиХ сада су видљивији.

          „Данас је Република Српска фактор одлука и најефикаснији фактор европских интеграција БиХ са становишта утврђених одговора и процедура, као и одговора на европске захтјеве“, навео је Додик.

          Он је подсетио да је Република Српска пре више од годину дана утврдила своју политику у вези са спровођењем одлуке „Сејдић и Финци“, као и да је у процесу евроинтеграција доминантан механизам координације, који подразумева укључивање Српске и уважавање њених надлежности, за разлику од ранијег механизма функционалне БиХ.

          „Наравно, Српска има и проблеме који се огледају у недостатку радних места, о чему смо разговарали са привредницима и нагласили потребу да у Српској појачамо рад, дисциплину, одговорност и конкуренцију“, истакао је Додик.

          Он је нагласио да је Српска обезбедила и значајне инвестиције које ће бити настављене и у овој години.

          Додик је указао да Српска има много проблема у контроли индиректних пореза, коју обавља један број људи који није из Српске и који имају другачији однос према субјектима у Републици Српској.

          „То се види кроз њихово непоштовање одлука власти Републике Српске и игнорисање чињенице да су овде Влада Српске и њено Министарство трговине (и туризма) искључиво задужени за регулисање тржишта и о томе ћемо водити разговоре у наредном периоду“, рекао је Додик.

          Додик је навео да су власти у Српској дневно суочене са захтјевима Он је за објављени списак дужника по основу индиректних пореза, на којем има и институција и организација из Српске, рекао да постоје одређене информације које говоре о различитим гледањима на утврђивању основе за тако нешто.

          „Обавезе се морају исплаћивати и то је несумњиво, али се мора видети на који начин то регулисати, те да ли су неадекватно утврђене основице или је у питању нешто друго“, додао је Додик.

          (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари