ДОДИК: Српска неће „босански језик”, јер он није историјски постојао

УПОЗОРИО САРАЈЕВО ДА У БИХ НИШТА НЕ МОЖЕ НОСИТИ ПРЕФИКС „БОСАНСКИ” - АКО О ТОМЕ НЕМА КОНСЕНЗУСА ТРИ НАРОДА И ЕНТИТЕТА

  • Председник РС нагласио да Бошњаци имају право на свој језик, али да се он не може називати „босанским” него бошњачким

         НЕМА консензуса о „босанском” језику! Инсистирање Бошњака на њему само је један у низу покушаја и тежњи за централизацијом БиХ – оценио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         Он је, коментаришући тужбу коју је Сарајлија чији су иницијали Р.Ш. поднео против Српске због негирања „босанског језика”, нагласио да су они, који желе да одрже причу о централизацији свега и свачега, сада на дневни ред ставили језик.

         Тужба је уследила након што је Додик рекао да не постоји „босански језик”, наводећи да реис Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић дезинформише јавност, те нагласио да Бошњаци имају право на свој језик, али да се он не може називати „босанским” него бошњачким и да обележје језика носи обележје народа.

         Председник РС изјавио је за „Глас Српске” да је велики муслимански празник искоришћен да се пошаље лоша порука.

         „Поштујем све празнике које Бошњаци обележавају, али непримерено је да реис говори о „босанском језику” у дане тих празника, јер зна да о томе не постоји консензус нити било какав пропис у БиХ који на то обавезује. Зато сам изнео свој став о томе”, истакао је Додик.

         Он је додао да је немогуће да било шта у БиХ носи префикс „босански”, ако о томе нема консензуса.

         „Они само туже, а мисле да ће вештачки Суд и Тужилаштво БиХ пресуђивати онако како они очекују”, рекао је Додик.

         Он је нагласио да Српска неће прихватити „босански језик”, јер он није историјски постојао, те навео да је ту причу политички промовисао међународни фактор у моменту када Срби нису били укључени у одређене процесе из времена распада Југославије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари