ДОДИК: Српска је држава, свиђало се некоме или не, а БиХ не може успети и џаба

РЕКАО И ОВО: „ОПТУЖУЈУ МЕ ДА РУШИМ УСТАВНИ ПОРЕДАК БИХ. НАРАВНО ДА ГА РУШИМ КАД НЕ ПОСТОЈИ”

  • БиХ е јпростор масовног правног и политичког насиља међународне заједнице над уговором који је сама креирала, али све што је високи представник силом наметнуо мора бити ревидирано
  • Једног дана ћемо одлучити о расписивању референдума и против тог референдума нико ништа неће моћи. То није данас, али сигурно ће бити једног дана
  • „Сви су незадовољни у БиХ. Бошњаци јер немају јачу БиХ, Хрвати јер немају ништа, а Срби што су нам Српску отимали и што никако да нам отворе врата за независност. Уверен сам да и део Бошњака неће у Европу ако тамо не види Турску”
  • ФАКТИ: Можете ли – на основу овога – да замислите како би Милорад Додик водио Србију? Како би се понашао да на мало већем брду стоји? И, колико би се – иако и њему има много шта да се замери – одједном смањили „титани” садашњег београдског режима Томислав Николић, Александар Вучић и Ивица Дачић?

         РЕПУБЛИКА Српска држава, свиђало се то некоме или не – рекао је вечерасу у Београду председник РС Милорад Додик

         Наступивши на скупу „Упознај Српску, упознај своје„, одржаном на Правном факултету, он је оценио да је једина шанса да БиХ преживи - да се врати слову Дејтона. Притом је подвукао: да је БиХ споразумна земља и државна заједница и да је преживела само зато што су је 1995. године признале велике силе.

         „Данас је она трагично неуспешна и веома лоше место за људе”, рекао је председник Српске.

         Додик је нагласио да Република Српска има све елементе државе, по међународним документима - и становништво и територију и власт и способност да споразумно ради са другим земљама и ентитетима.

         Он је додао да не верује у то да БиХ може успети и да не жели да се бави стварима које не могу успети.

         „Не може успети и џаба”, истакао је Додик.

         Председник Републике Српске рекао је да је БиХ простор масовног правног и политичког насиља међународне заједнице над уговором који је сама креирала, те навео да све што је високи представник силом наметнуо мора бити ревидирано.

         „Оптужују ме да рушим уставни поредак БиХ. Наравно да га рушим кад не постоји”, истакао је Додик.

         Према његовим речима, Република Српска има шансу да оснажи своје позиције поштујући слово Дејтонског споразума.

         Председник Српске је нагласио да је за БиХ најбоље да се мирно договори и распусти. Ако се размишља о томе како је најбоље за људе у БиХ, Додик је рекао да је најбоље да Република Српска буде држава и да ће се то једног дана и десити.

         „Само морамо имати стрпљења. Једног дана ћемо одлучити о расписивању референдума и против тог референдума нико ништа неће моћи. То није данас, али сигурно ће бити једног дана”, оценио је Додик.

         Говорећи о притисцима који су вршени на њега и друге политичаре из Републике Српске, он је навео да се користе оптужбе за наводни криминал, корупцију, те подсетио да је српско руководство у затворима у Хашком трибуналу, а да ће историја показати да то није тако и да је Хашки трибунал превара.

         Додик је истакао да је Сребреница огроман злочин, да то осуђује и да се солидарише са жртвама, али да није онако како се говори и да се не може рећи једнострано да је то геноцид.

         „Ми нисмо геноцидни„, нагласио је председник Републике Српске.

         Он је нагласио да ништа од онога што је вечерас изнео није рекао зато што мрзи Бошњаке и Хрвате, али да неће дозволити да му се наметне срам због тога што се бори за националне интересе Срба.

         Додик је истакао да Република Српска нема алтернативу и да Српска поштује и воли Србију, да јој је посвећена и да јој је Србија потребна.

         Он је навео да је, осим Косова, кључни интерес Србије и Република Српска у којој живи више од милион Срба.

         Председник Српске је нагласио да Србија помаже Републику Српску економски и својим ставом, али да је неправедно скрајнута из међународних послова у вези са БиХ, док Турска није, што је апсурд.

         „Сви су незадовољни у БиХ. Бошњаци јер немају јачу БиХ, Хрвати јер немају ништа, а Срби што су нам Српску отимали и што никако да нам отворе врата за независност”, сматра Додик, додајући да је уверен да и део Бошњака неће у Европу ако тамо не види Турску.

         Овим скупом, који су организовали Представништво Републике Српске у Београду и Студентска асоцијација Правног факултета, почела је тродневна манифестација „Дани Српске у Србији”.

         Скупу су присуствовали и министар правде Србије Никола Селаковић, саветник председника Србије Оливер Антић, Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Атанасије, директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, амбасадор БиХ у Београду Ранко Шкрбић, као и многе личности из културног и научног живота, те познати адвокати и правници Србије.

         Манифестацији су присуствовали и Алекса Буха и Драган Калинић, бивши функционери Републике Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари