ДОДИК: Српска ће 2014. снажније кренути ка самосталности

ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ УСТАВНИМ ПРОМЕНАМА ОМОГУЋИ ДА ПРЕДСЕДНИК РС ИСТОВРЕМЕНО БУДЕ И ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ

  • Српска нема ниједан економски и социјални разлог да остане у БиХ. Разлози који још постоје у вези су са политичким одлукама великих центара моћи, истих оних центара који су у периоду рата на простору бивше Југославије пропустили прилику да трајно среде Балкан – нагласио је председник РС

         ТРЕБАЛО би размислити о променама Устава које би омогућиле да онај који буде изабран за председника Српске буде и члан Председништва БиХ – изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         Притом је подукао: „Не мора то бити за време мог мандата, али у догледно време. То би било најбоље, смањило би трошкове, а ојачало би и способност Српске за афирмацију интереса и циљева у БиХ".

         Он је додао да Република Српска, ма колико се други трудили, никада неће бити укинута, да ће се од наредне године кренути снажнијим корацима ка самосталности, јер је Српска по свему довољно самостална држава и нема ниједан разлог да остане у БиХ.

         „Српска нема ниједан економски и социјални разлог да остане у БиХ. Разлози који још постоје у вези су са политичким одлукама великих центара моћи, истих оних центара који су у периоду рата на простору бивше Југославије пропустили прилику да трајно среде Балкан", рекао је Додик, наводећи да ће Српска пажљиво користити механизме који су јој на располагању и поштовати Дејтонски мировни споразум.

         Коментаришући недавну пресуду суда у Стразбуру у случају "Мактоуф и Дамјановић", председник Српске је оценио да би она требало да доведе до укидања Суда и Тужилаштва БиХ, који су се показали као политички субјекти.

         „Као такви они не би требало да постоје. Може се сести и договорити о неком новом суду БиХ, а о трансформацији овог апсолутно не", рекао је Додик.

         Говорећи о односима Српске са актуелном власти у Србији, Додик је за магазин "Нови печат" оценио да су они изузетно добри, и да постоји висока свест о потреби сарадње, без обзира на персонална решења.

         Подсетио је да се завршава заједнички пројекат спортске дворане на Палама у оквиру школе "Србија", да је заједнички рађено на Андрићевом институту и да постоји могућност рехабилитације Тјентишта.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари