ДОДИК: Срби су натерани да живе у БиХ коју ни ја не сматрам својом државом

ПИТАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РС: КАД МОЖЕ БЕЛГИЈА ДА ПОСТОЈИ КАО СЛОЖЕНА ДРЖАВА - ЗАШТО НЕ БИ МОГЛА И БИХ?

  • Европска перспектива БиХ није морање, нити подразумева промену њеног уређења
  • Знам да у Немачкој не воле да ово чују, али ево ја живим у БиХ и не доживљавам је као своју државу, а ако немате љубави према својој земљи, онда је наравно и успех или неуспех релативан. Ја не доживљавам ни лоше дешавање у БиХ као нешто важно, ни добро. Ја сам примарно посвећен Републици Српској и њеној добробити – рекао је Милорад Додик агенцији Срна и немачкој државној телевизији АРД
  • Велико је питање да ли ће БиХ преживети и опстати с обзиром да кроз историју никада није била самостална, јер се налазила увек у саставу великих империја. Петсто година је била у саставу Отоманске империје, неколико деценија у Аустро-Угарској, касније у две Југославије... Постоји неко давно самостално организовање Босне, али тада овде није било Турака и ислама и тада су на том простору живели неки други људи, неке друге вере

         „ЕВРОПСКА перспектива за БиХ није морање, нити подразумева промену њеног унутрашњег уређења”, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         „И Европа има сложене земље, например, Белгију, и не видим зашто би БиХ била проблем ако је сложено уређена. Ми нисмо против европског пута. То није спорно, само је питање нестабилности Европе и чињенице шта ће бити с Европом”, изјавио је Додик Срни и немачкој државној телевизији АРД.

         Истовремено је укзао да Европа очигледно није оно што је била пре пет година, те да има много дилема и изазова који људима нису јасни, али да је улога политичара у БиХ да отварају сарадњу са Европом.

         Говорећи о европском путу бивших југословенских република, Додик је оценио да је добро што је Хрватска чланица ЕУ, што су Црна Гора и Македонија раније већ добиле датуме за почетак преговора, а сада и Србија, која је, како је навео, добила неке условне датуме.

         „Када причамо о тим интеграцијама, мени као човеку, који се сећа једне дивне земље која се звала Југославија, обавезно долази мисао и питање - шта нам је ово све требало када смо могли као таква заједничка земља да уђемо у ЕУ и да тамо будемо већ годинама и деценијама, али судбина и историја су неумитне: имамо то што имамо”, рекао је Додик.

         Што се тиче БиХ, председник Српске је нагласио да је она рецидив у сваком смислу те речи и да је настала или је одржана на начин на који се бивша Југославија распала.

         „То значи да народи који су живели у бившој Југославији нису могли у свет, а у БиХ исте те народе који нису могли да живе у великој Југославији натерали су да живе заједно. То заједништво ни данас не функционише, без обзира на лепе жеље о томе како је лепо да сви будемо заједно и да имамо заједнички живот”, истакао је Додик.

         Он је додао да није није спорно заједништво, али је споран начин на који се у том заједништву управља ресурсима, те мајоризација и прегласавање, а тенденције ка томе су веома видљиве.

         „Унутар БиХ нема консензуса о њеном постојању. Никада није заједнички договорено да три народа - Бошњаци, Срби и Хрвати, остану да живе у БиХ. Они су овде натјерани да живе заједно, то није била њихова одлука и зато није ни чудо што БиХ данас има огромне проблеме. Данас се дешава једна незавршена историја, дешава се једно насиље којим смо ми Срби утерани у БиХ, а не желимо да будемо у њој, док они који желе, желе да имају све и да доминирају над другима”, појаснио је Додик.

         Он је оценио да је све то веома видљиво, имајући у виду да се на овом простору сусрећу културе које су стално у неком трењу и стално производе варничење.

         „Знам да у Немачкој не воле да ово чују, али ево ја живим у БиХ и не доживљавам је као своју државу, а ако немате љубави према својој земљи, онда је наравно и успех или неуспех релативан. Ја не доживљавам ни лоше дешавање у БиХ као нешто важно, ни добро. Ја сам примарно посвећен Републици Српској и њеној добробити”, нагласио је Додик.

         Он је рекао да је велико питање да ли ће БиХ преживети и опстати с обзиром да кроз историју никада није била самостална, јер се налазила увек у саставу великих империја.

         „БиХ је 500 година била у саставу Отоманске империје, неколико деценија у Аустро-Угарској, касније у две Југославије... Постоји неко давно самостално организовање Босне, али тада овде није било Турака и ислама и тада су на том простору живели неки други људи, неке друге вере”, подсетио је Додик.

         Председник Српске је закључио да је БиХ морање, које је егзотично за многе у свету, а за људе који живе у њој веома тешко сварљиво и прихватљиво.

         „Али, боља је и таква БиХ него БиХ са сукобима и ратовима”, истакао је председник Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари