ДОДИК: Сједињене Државе не заслужују да их представљају овакви као што је Николас Хил

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ОЦЕНИО ДА СЕ ОТПРАВНИК ПОСЛОВА АМБАСАДЕ САД

У САРАЈЕВУ АКТИВНО УКЉУЧИО У ПРЕДИЗБОРНУ КАМПАЊУ

  • Господин Хил не би требало да буде нервозан када говоримо ствари које су добро познате целој јавности. Једна од таквих је да управо странци контролишу правосуђе у БиХ, а не било који ниво власти у БиХ, да управо један амерички држављанин седи у Тужилаштву БиХ и бира предмете за процесуирање. Мени ипак не пада на памет да устврдим да САД контролишу корупцију у овој земљи - нагласио је Милорад Додик

          ОТПРАВНИК послова Амбасаде САД у Сарајеву Николас Хил, не само да се недипломатски и брутално укључио у вођење унутрашње политике у БиХ, већ се и активно укључио у предизборну кампању, не бирајући речи, баш попут оних које подржава у Српској - оценио је председник Републике Српске Милорад Додик.

          На молбу Срне да прокоментарише ставове отправника послова америчке Амбасаде о руководству Републике Српске, Додик је рекао да су понашање и изјаве Хила недостојне величине и снаге државе коју представља.

          „Недостојно је за било ког човека да лаже, али ако је тај човек дипломата једне тако важне и утицајне државе какве су САД - онда је та чињеница депримирајућа“, истакао је Додик.

          Додик је напоменуо да први дипломата САД у БиХ у својим јавним иступима о наводној корупцији у Српској говори користећи углавном памфлете које пласира овдашња опозиција у медијима које контролише.

          „Господин Хил не би требало да буде нервозан када говоримо ствари које су добро познате целој јавности. Једна од таквих је да управо странци контролишу правосуђе у БиХ, а не било који ниво власти у БиХ, да управо један амерички држављанин седи у Тужилаштву БиХ и бира предмете за процесуирање. Ако се већ упустио у унутрашњу политику у БиХ, господин Хил је сасвим сигурно упознат и са тим чињеницама. Али, мени не пада на памет да устврдим да САД контролишу корупцију у овој земљи, упркос чињеници да странци контролишу наше правосуђе“, рекао је Додик.

          Додик је додао да не сматра чудним ни то што отправник послова у Амбасади САД отворено подржава СДС и, како је навео, трабанте окупљене око њих, али је додао да би Хил онда морао и јавно да каже да његов боравак у БиХ није у функцији унапређења односа САД и БиХ, већ у функцији креирања нове политичке структуре у БиХ која би се понашала по очекивањима америчке Амбасаде.

          „Господин Хил се пита шта је на мене оставило тако снажан утисак након интервјуа који је дао федералној штампи, а онда и на предавању које је одржао на америчком униврзитету у Тузли. За разлику од њега бићу до краја отворен и искрен. Запањила ме дрскост и смелост дипломате једне тако велике земље да без пардона и недипломатски јавно пласира лажи“, истакао је Додик.

          Председник Српске је поручио да једна тако утицајна и уважена држава, какве су САД, сигурно не заслужују да их представљају такви као што је Николас Хил.

          Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари