ДОДИК: Сарајево може само да сања да ће разградити Републику Српску

ОЦЕНИО ДА СРПСКА ИМА КАТАСТРОФАЛНУ ШТЕТУ ЗБОГ ТОГА ШТО СЕ НАЛАЗИ У БИХ

  • Додик рекао у Невесињу да је БиХ непоправљива и неодржива земља и да је то јасно и Бриселу
  • Додик посебно нагласио да је неприхватљива БиХ какву замишљају неки страни центри моћи

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска не сноси никакву одговорност за негативну оцену из Брисела због нерешавања питања „Сејдић-Финци“.

         Додик је рекао новинарима у Невесињу да је БиХ непоправљива и неодржива земља и да је то јасно и онима који дају оцену, али да истрајавају у свом концепту у вези са БиХ.

         Истичући да је БиХ цела негативна и да таква мора бити и оцена из Брисела, Додик је рекао да је неприхватљива БиХ какву замишљају неки страни центри моћи са становишта својих идеолошких постулата.

         „БиХ која подразумева изворни Дејтон није за нас спорна, као ни она у којој ће се поштовати Република Српска“, рекао је Додик и додао да је БиХ, која се гради на одузимању надлежности Српској, спорна и да не треба да постоји.

         Додик је истакао да БиХ, желела то или не, мора да прихвати као реалност Републику Српску, која нема никакве одговорности за негативну оцену Савјета за спољне послове ЕУ у вези питања „Сејдић-Финци“.

         „Ми смо дали свој предлог и он коренспондира са оним што је уставно и што је одлука Суда у Стразбуру, а то што неки у Сарајеву измишљају 'Маркове конаке' како би разградили Републику Српску, о томе могу само да сањају“, рекао је Додик.

         Он је навео да Република Српска нема потребе да се бави тим питањем и да има катастрофалну штету због тога што се налази у БиХ.

         „Република Српска има милионске штете и трпи многе ствари, као што је и оправдан излазак пољопривредника тракторима на путеве Српске, због политике коју води БиХ, а не ми“, рекао је Додик.

         Коментаришући писмо које је лидерима БиХ упутио европски комесар за проширење Штефан Филе, Додик је рекао да Филе тим жели да подстакне причу „Сејдић-Финци“ и да се то питање реши како би се апликација БиХ за чланство у ЕУ сматрала кредибилном.

         Савет за спољне послове ЕУ изразио је жаљење због неуспеха политичких лидера БиХ да током последње три године спроведу одлуку „Сејдић-Финци“, чиме доводе БиХ у позицију да крши међународне обавезе.

         Из Савета су изразили забринутост због могућих импликација с обзиром на изборе 2014. године и позвали БиХ да као приоритетно питање усклади Устав са Европском конвенцијом о људским правима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари