ДОДИК: Самосталност Српске је наш национални циљ, а треба да буде и политички

ОЦЕНИО ДА ЈЕ БИХ ПРЕСКУПА, АРОГАНТНА И САМОЗАДОВОЉНА

  • Од тога да ли ћемо се вратити на дејтонску БиХ зависи и наша даља подршка БиХ. Ми не желимо да видимо БиХ изван Дејтонског споразума. Ми смо за БиХ у складу са Дејтонским споразумом, а насилну и арогантну БиХ не желимо
  • „Зато у свести наших људи, па и нас политичара, све више егзистира та врста приче о самосталности Српске, која је национални циљ, а треба да буде и политички”, поручио је Додик.

         ВИДЉИВО је да је ОХР смањио активности, али тиме нисмо задовољни и мислимо да треба да оде из земље - рекао је председник РС Милорад Додик, на новогодишњем пријему за главне и одговорне уреднике медија.

         Додик је напоменуо да је у овој години одбијен сваки покушај интервенционизма високог представника, поручивши да ће Српска тако наставити и у идућој години и одбити сваку одлуку или закон који би покушао да јој наметне.

         Нагласио је да ће Савет за заштиту уставног поретка Српске бити институција која ће водити рачуна о интересима и потребама Српске.

         „Желимо институцију или савет који ће бити место сагледавања одређених стратешких и других кретања, као и место у којем ће се развити одређена структура која ће водити рачуна о интересима и потребама Српске на један другачији начин”, рекао је Додик.

         Додао је да Српска у последње време посвећује значајну пажњу изучавању различитих пракси, пре свега, у Европској унији.

         „У неким од покрајина у Немачкој, попут Баварске, можете видети савете за заштиту уставног поретка”, напоменуо је Додик.

         Он је рекао да су сви људи који одлазе у институције БиХ на највише позиције увек део политике Републике Српске, али да они који добијају позиције у јавним институцијама у Сарајеву, и дипломатско-конзуларној мрежи, остају потпуно без додира са Српском.

         „Ми немамо евиденцију о тим људима. Требало би пуно времена, али и добра воља Министарства спољних послова БиХ да се сазна ко је у име Републике Српске где постављен”, навео је Додик и додао да је сасвим легитимно и Уставом БиХ дозвољено да Српска води рачуна о таквим питањима.

         Нама су овде – истакао је - креирали потпуно неодржив систем правосуђа који није виђен ни у Америци. Сви знамо ко именује председника Врховног суда САД - председник Америке, само код нас то ради једна неартикулисана, неодговорна друштвена структура која се зове Високи судски и тужилачки савет, рекао је Додик и истакао да та институција постоји и у другим државама, али је искључиво задужена за процедуре и предлагања, а никада за доношење одлука.

         Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска поштује Дејтонски споразум, али да то не значи да је спремна да коригује своја права и смањи своју аутономију.

         „Креатори овакве БиХ су показали ароганцију према свему другом осим пориву да на нивоу БиХ по сваку цену направе инстутуције које би биле силом поштоване. Тако је дошло и до концепта промене Дејтонског споразума у вези са финансирањем саме БиХ”, рекао је Додик.

         Он је нагласио да је у Дејтонском споразуму и Уставу БиХ јасно наведено да се БиХ финансира од дотација које долазе из ентитета и да је тако било до 2002. године, када је креиран нови модел, који је подразумевао потпуну фискалну сувереност БиХ и надлежност за питања која нису предвиђена Уставом нити Дејтонским споразумом.

         „Промењени начин финансирања БиХ није од користи за Републику Српску, као ни институције БиХ и њихов институционални рад.

         Осећамо штету, јер је БиХ оваква каква јесте прескупа, што је арогантна и што не жели да види проблеме локалних заједница и ентитета.

         „Стварни живот и додир са становништвом искључиво је на нивоу енитета, општина и кантона”, истакао је председник Српске и додао да су институције БиХ самозодовољне у свом постојању и апослутно немају одговорности према нижим нивоима власти.

         Он је нагласио да је начин финансирања БиХ наметнут и не представља део споразума страна - Републике Српске и Федерације БиХ.

         „Од тога да ли ћемо се вратити на дејтонску БиХ зависи и наша даља подршка БиХ. Ми не желимо да видимо БиХ изван Дејтонског споразума.

         Ми смо за БиХ у складу са Дејтонским споразумом, а насилну и арогантну БиХ не желимо. Зато у свести наших људи, па и нас политичара, све више егзистира та врста приче о самосталности Српске, која је национални циљ, а треба да буде и политички”, поручио је Додик.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари