ДОДИК: РС инсистира на враћању неуставно одузетих надлежности

ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ ПОВОДОМ 17-ГОДИШЊИЦЕ

ДЕЈТОНСКОГ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА

        ГОДИШЊИЦА потписивања Дејтонског мировног споразума је прилика да још једном поручимо да само повратак изворном Дејтонском споразуму може довести до успостављања владавине права и унутрашњег дијалога у Босни и Херцеговини, саопштио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

       У том смислу, он истиче да ће Република Српска, као и до сада, наставити да поштује и спроводи Дејтонски мировни споразум и „инсистира на враћању надлежности које су на неуставан начин одузете од ентитета и пренесене на ниво БиХ“.

       Он у писаној изјави подсећа да је пре 17 година у Паризу званично потписан Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини с његовим анексима, те да је то један од најзначајних међународних уговора у савременој историји.

       - Дејтонским мировним споразумом потврђен је континуитет и међународноправни субјективитет Републике Српске, која је потписница свих анекса овог споразума, као кључних докумената за спровођење и функционисање државе настале овим међународним уговором, навео је председник РС.

       Наметањем закона и амандмана на уставе ентитета, високи представници су, понавља Додик, „кршили овај међународни уговор и међународно право, одузимајући надлежности ентитетима које им припадају, чиме је индиректно мењан Анекс ИВ Дејтонског споразума, супротно међународном праву“.

       Истовремено, он додаје да смо сведоци „да се веома често Република Српска и њени легални и легитимни представници оптужују за кршење Дејтонског споразума, што представља класичну замену теза и извртање истине“, стоји у саопштењу Бироа за односе с јавношћу председника РС.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари