ДОДИК: Република Српска тражи да јој се врате одузете надлежности

УПОЗОРИО ДА ЈЕ БИХ ЗБОГ ИНТЕРВЕНЦИЈА ВИСОКИХ ПРЕДСТАВНИКА ДОВЕДЕНА У ПАТ-ПОЗИЦИЈУ

  • „Тражимо да нам се врате одузете надлжености. БиХ је, према Дејтонском мировном споразуму, имала девет надлежности, што је деловањем високих представника промењено”, рекао је председник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци
  • „Нисмо спремни да легализујемо правно и политичко насиље високих представника из прошлости. Тражимо да се на дневни ред ставе сва питања која нису у складу са Уставом БиХ”
  • „Уставни суд БиХ функционише тако што три странца и два Бошњака потврђују све што је мимо Устава БиХ. Такву праксу неће прихватити Република Српска”, нагласио је Додик

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска тражи да јој се врате одузете надлежности.

         Додик је навео да аутономија Републике Српске мора бити ојачана и да је Српска међународно признат ентитет, привржен миру.

         „Тражимо да нам се врате одузете надлжености. БиХ је, према Дејтонском мировном споразуму, имала девет надлежности, што је деловањем високих представника промењено”, рекао је председник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

         Оценио је да су високи представници у БиХ, наметањем одлука, мењали политички систем и кршили Дејтонски мировни споразум.

         Поновио је да је Дејтонским мировним споразумом успостављен нови политички систем у БиХ и стабилан мир, а да је Српска незаобилазан фактор политичког одлучивања у БиХ.

         „Овај споразум основа је функционисања у БиХ и тако ће остати и убудуће”, нагласио је Додик.

         Он је истакао да Република Српска остаје привржена Дејтонском мировном споразуму и да не прихвата било какве самовољне интерпретације.

         „Нисмо спремни да легализујемо правно и политичко насиље високих представника из прошлости. Тражимо да се на дневни ред ставе сва питања која нису у складу са Уставом БиХ”, каже Додик.

         Према његовим речима, питања која су изван овог споразума односе се на начин функционисања фискалног система, увођење јавног сервиса, Агенције за истраге и заштиту БиХ, Суда и Тужилаштва БиХ.

         Председник Српске напоменуо је да је БиХ због интервенција високих представника доведена у пат-позицију.

         Он је нагласио да је Српска спремна да у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа разговара о одређеним условима под којима би Суд и Тужилаштво БиХ наставили да постоје, али да неће дати сагласност да функционишу као до сада.

         „Уставни суд БиХ функционише тако што три странца и два Бошњака потврђују све што је мимо Устава БиХ. Такву праксу неће прихватити Република Српска”, нагласио је Додик.

         Он је истакао да БиХ није успела да заживи као одржива, без интервенције међународне заједнице, као и да нису решена питања помирења, те да се калкулише многим чињеницима.

         „То говори о промашеним политикама међународне заједнице у БиХ и да се земља насилно одржава. Једини начин да буде одржива јесте поштовање слова Дејтонског споразума”, поручио је Додик, подсетивши да је све време Српска била изложена различитим притисцима и отимању надлежности.

         Додик је нагласио да ће Српска бранити дејтонску позицију и да се у БиХ морају успоставити механизми уважавања политичког система, као и да остаје у капацитетима који су потребни да би се изградио европски пут БиХ.

         „Легитимно је да аутономија Републике Српске буде ојачана, да нам се врате одузета права и да се као партнери у БиХ договарамо, што може помоћи свима. Ми немамо капацитет за мржњу према било коме и желимо да будемо толерантно место”, закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари