ДОДИК: Република Српска има у Русији великог пријатеља и пуно разумевање

ПРЕДСЕДНИК РС У МОСКВИ РАЗГОВАРАО СА МИНИСТРОМ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РФ СЕРГЕЈОМ ЛАВРОВОМ

  • Договорили смо наставак сталних контаката и сарадње власти РС и Русије, а наглашена је потреба да РС о свим за њу важним питањима директно информише власти Руске Федерације - рекао је Милорад Додик
  • У званичном саопштењу Министарства иностраних послова РФ о разговору наглашено је, поред осталог, да су саговорници указали на „неопходност да све стране у БиХ и међународно присуство у њој строго поштују Дејтонски споразум“

           ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Москви са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, а током састанка било је речи и о заједничком обележавању 100 година од почетка Првог светског рата.

           Додик је навео да су политички односи Русије и РС на највишем могућем нивоу, те да РС у Русији „има великог пријатеља, што је потврђено и његовом данашњом посетом овој земљи”.

           „Оно што сигурно можемо рећи, и што могу да потврдим, јесте да Република Српска има у Русији значајног пријатеља и пуно разумевање наше позиције и наших проблема. У том погледу, апсолутно треба да будемо поносни на чињеницу да Руска Федерација увек примети и с пажњом прати све догађаје на простору БиХ и региона”, рекао је Додик.

           Потврдио је да је на данашњем састанку са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровим договорен наставак сталних контаката и сарадње власти РС и Русије, и да је наглашена потреба да РС о свим важним питањима за њу директно информише власти Руске Федерације.

           Додик је нагласио да Русија већ низ година показује принципијелан став, залажући се управо за имплементацију договорених одредаба Дејтонског споразума, а никада није подржала понашање међународне заједнице изван слова тог споразума, објављено је на интернет страници председника РС.

           На састанку с министром спољних послова Руске Федерације разговарано је и о питањима која се тичу билатералних односа, а посебно о привредној сарадњи.

           Констатовано је и да се раније започети пројекти реализују према предвиђеној динамици, те да нема неких отворених питања.

           „И даље постоји проблем у вези са регулисањем ранијег дуга БиХ, закона и споразума о двоструком опорезивању, као и неких других споразума билатералне природе који се морају постићи у складу са међународним стандардима са БиХ”, рекао је Додик.

           У званичном саопштењу Министарства иностраних послова РФ о разговору наглашено је, поред осталог, да су саговорници указали на „неопходност да све стране у БиХ и међународно присуство у њој строго поштују Дејтонски споразум“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари