ДОДИК: Против посланика дијаспоре у Скупштини Србије само су они који желе слабу Србију

НА ПАЛАМУ, У ДОБОЈУ, БИЈЕЉИНИ И БАЊАЛУЦИ СТВАРАЈУ СЕ ЦЕНТРИ ЗА ПОСТИЗБОРНУ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ И СТВАРАЊЕ АТМОСФЕРЕ ЈАВНЕ ПОБУНЕ

  • Тврди да његова победа на изборима није по вољи „САД и неким другим” државама, али мисли да је више реч о појединцима, а не о Стејт департменту
  • Оценио да је изјава Бакира Изетбеговића да ће „муслимани једног дана толико ојачати да ће Немачка и САД морати да реагују како треба” - на трагу књиге „Исламска декларација” коју је написао Алија Изетбеговић и да то говори о јачању панисламског покрета и борби за лидерство у том покрету, у којем турски премијер Тајип Ердоган игра једну од важних улога
  • Прва одлука нове власти Српске биће закон о финансирању невладиног сектора који ће бити у целости преписан амерички закон, само што ће уместо „САД” писати „Република Српска”

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да неки странци посредством невладиног сектора стварају на Палама, у Добоју, Бијељини и Бањалуци центре из којих би непосредно после избора, тврдњама да ће избори бити покрадени, покушали да дестабилизују постизборну ситуацију и изазову незадовољство и створе атмосферу јавне побуне.

         Додик је рекао да ти странци „једноставно не могу да се помире с тим да његова политичка опција победи, јер је она превише окренута заштити статуса Републике Српске, а они то не желе”.

         „Ми знамо и имена странаца који то раде, пратимо њихове доласке из центара региона, знамо начин на који раде и људе са којима то припремају”, рекао је Додик за „Политику”, позивајући се на сазнања безбедносних служби Српске.

         Он је нагласио да би прва одлука нове власти Српске била да усвоји закон о финансирању невладиног сектора, те додао да би то био у целости преписан амерички закон, само би уместо „САД” писало „Република Српска”.

         На питање којим државама је у интересу да он не победи на изборима, Додик је рекао „и САД и неким другим”, али да мисли да је више реч о појединцима, а не америчком Стејт департменту.

         „Амерички људи и амбасадори овде више нису тако моћни као што су некада били, јер је цео регион, а посебно БиХ, на занемарљивом месту због њихових осталих жаришта у свету. Тако да је њиховим људима који овде бораве препуштено да сами креирају политику, у чему они најчешће показују неспособност”, рекао је Додик.

         Коментаришући оптужбе против њега за криминал и корупцију које трају већ 15 година, Додик је рекао да ништа од тога није доказано и да је његову наводну корупцију истраживало 16 тужилаштава широм света.

         „Ако је ико опсервиран на овим просторима, онда сам то ја. И на крају немају никакве доказе, него само причају у начелу, јер ништа нису могли да ми нађу”, додао је Додик.

         Он је навео да је веома сумњиво када се упорно тера прича о криминалу и корупцији, а види се да се читав глобални сукоб назире око Украјине, где се могу видети веома важни људи који су везани за енергетски сектор Украјине и који спремају погибију људи како би остварили своје пословне интересе.

         „То је корупција на највишем могућем нивоу, а нама воле да држе предавања”, истакао је председник Српске.

         Додик је рекао да не зна да ли ће Београд на изборима у Републици Српској имати свог фаворита, али да не мисли да је најбоље одабрана политика неутралност, коју може да види из контаката са властима у Србији, које истичу да се неће мешати у изборни процес.

         „За Србију уопште није свеједно која ће политика преовладати у Републици Српској. Али, ја не могу да утичем на њихове политичке одлуке”, рекао је Додик.

         Говорећи о својој идеји да Срби из Српске и дијаспоре имају своје посланике у Скупштини Србије, Додик је истакао да то није рекао да би се неко у Србији одушевљавао, него сматра да као представник милион и триста хиљада Срба има право да испостави такав захтев, не желећи да се меша у унутрашње ствари Србије.

         „Они који не желе јаку Србију, против су те идеје, јер желе дезинтегрисану и још скраћенију Србију, без Косова и још неких других простора”, рекао је Додик.

         Он је додао да је чуо разне непристојне оцене ове идеје, међу којима је оцена ЛДП-а /Чедомира Јовановића/ да му је „боље да се бави собом и плати порез”.

         „Ја редовно плаћам све своје обавезе, али то говори само како они немају аргументе. Поставља се питање: зашто је баш ЛДП против чињенице да Срби из региона имају своје представнике у Скупштини Србије, а нису против да Хрвати из БиХ имају своје представнике у Сабору Хрватске”, рекао је Додик.

         Додик је поновио да вјерује да неће бити никакве БиХ и да ће се створити услови „да се мирно разиђемо”.

         „Најбољи начин је да они имају своју државу, ми своју. Наравно да нећемо имати кинески зид, направићемо систем у коме ће свако бити на своме, уз отворен проток људи и робе”, рекао је Додик.

         Он је напоменуо да се БиХ и заједничке институције показују као упорна сметња било каквом развоју у ентитетима, те додао да се решавање неких ствари, за које су потребни заједнички органи са становишта међународних уговора, мрцваре по неколико година.

         „Федерација нам оспорава Јужни ток, оспоравали су градњу болнице у Бањалуци, термоелектрану у Станарима, аутопут за који процедуре трају годинама само да би се уговор потписао, иако све обавезе падају на Републику Српску”, подсјетио је Додик.

На питање да ли званични Београд подржава његов пут ка осамостаљењу Републике Српске, Додик је рекао да Београд има своје политике и да то Српска цени.

         „Органи Србије су апсолутно у позицији да дефинишу те политике, а што се нас тиче, ми подржавамо политику територијалног интегритета Србије и по питању Косова и Метохије не дамо сагласност да БиХ призна Косово”, рекао је Додик.

         Оцјењујући политику владе у Београду која поводом Украјине покушава да буде неутрална, док је Српска јасно подржала Русију, Додик је рекао да је ситуација различита и да Српска нема позитивна искуства са деловањем међународне заједнице у БиХ, где је значајан део Запада увек био у позицији да креира политике и даје подршку бошњачким циљевима.

         „Ми смо у том погледу руски ангажман доживљавали као веома коректан, јер је поштовао међународни поредак и право. Став Русије је ни мање ни више од онога што ми желимо да видимо у БиХ. С друге стране, апсолутно ми је јасна позиција ЕУ у Србији, али је јасно и да право дефинисања политике припада искључиво институцијама Србије”, навео је председник Српске.

         Додик је рекао да је процес одобравања руског кредита Српској није заустављен и да је у процедури, те додао да ће тај кредит стићи.

         „Наравно да су на то утицали и догађаји у вези са Украјином и сви ови силни непринципијелни напади и санкције Русији. Ми смо у дневном контакту са институцијама Руске Федерације и имамо уверавања да ће га бити”, рекао је Додик.

         Он је оценио да је изјава Бакира Изетбеговића да ће „муслимани једног дана толико ојачати да ће Немачка и САД морати да реагују како треба” - на трагу књиге „Исламска декларација” коју је написао Алија Изетбеговић и да то говори о јачању панисламског покрета и борби за лидерство у том покрету, у којем турски премијер Тајип Ердоган игра једну од важних улога.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари