ДОДИК: Представници РС у заједничким органима у Сарајеву не уважавају ставове Српске

КАРЛ БИЛТ ОЦЕНИО ДА ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ТРАЖИ

РАЗБИЈАЊЕ БИХ И ДА СЕ „ИГРА ВАТРОМ“

Милорад Додик

  • РС од Дејтонског споразума до данас има најлошију структуру представника у заједничким институцијама. Неки од њих из полтронских и других разлога спремни су да делују без усаглашених ставова у Републици Српској - упозорио је Милорад Додик, најављујући „политичку борбу“ поводом усвајања кривичног закона који задире у надлежности Српске

        БИВШИ шведски премијер и високи представник за Босну и Херцеговину Карл Билт изјавио је данас да су идеје председника Републике Српске Милорада Додика о сецесији овог ентитета „узнемирујуће“ и да представљају „играње ватром“.

         „Узнемирујуће је чути да господин Додик у Босни почиње да заговара идеје о разбијању земље. То је заиста играње ватром“, написао је на свом Твитер налогу Билт.

        Билт данас борави у Београду, где учествује на конференцији „Заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ и приступање Србије“.

        За то време, Додик је изјавио да усвајање Кривичног закона у парламенту БиХ јесте пренос надлежности који Република Српска не може зауставити, али је спремна на политичку борбу.

        Додик је рекао да је Влада у консултацији са њим и председником Народне скупштине Српске закључила да је реч о преносу надлежности, и да тај закон не би смео да буде усвојен.

         „Очигледно ћемо имати отворени проблем те врсте. Људи који су у име Републике Српске у заједничким органима апсолутно не уважавају ставове органа Републике Српске“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, гдј је отворио конференцију о теми „Стање у правосуђу у Републици Српској и БиХ“.

        Оцењујући да од Дејтонског споразума до данас Република Српска сада има најлошију структуру представника у заједничким институцијама, Додик је рекао да су неки од њих из полтронских и других разлога спремни да делују без усаглашених ставова у Републици Српској.

        Он је указао да је закон у парламентарну процедуру дошао брзо, те да је Савјет министара БиХ пре два дана утврдио предлог закона о изменама и допунама Кривичног закона БиХ, а да је већ данас у парламенту БиХ, те да Република Српска није имала времена да реагује и сазове седницу Народне скупштине да се изјасни о томе.

        Додик је конастатовао да у Сарајеву постоји одређена структура која у разговору са међународном заједницом предлаже одређене ствари, предлаже Манивалу /Комитету Савета Европе за спречавање прања новца и финансирања тероризма/ да би било добро да се нешто уради, након чега представници тих међународних институција услове да би то требало урадити без обзира што је то кршење надлежности.

         „Ово су урадили представници СДС-а и ПДП-а, и ово је дефинитивно лош услов Републици Српској, без обзира на неке тврдње о неким санкцијама. То су све шарене лаже које треба да послуже некоме да направи издајнички процес“, навео је Додик.        

         „Видимо потпуну злоупотребу Тужилаштва БиХ и његову политичку мотивисаност за рад. Она је искључиво везана за политички утицај бошњачког корпуса и једног дела међународне заједнице", рекао је Додик.

        Додик је закључио да су Суд и Тужилаштво БиХ изгубили веродостојност и да су више политички егзекутивни центри него што су правне институције.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари