ДОДИК: Нисам спреман да будем ни амерички ни руски полтрон

У ИНТЕРВЈУУ ЗАГРЕБАЧОМ „ВЕЧЕРЊЕМ ЛИСТУ“ РЕКАО ДА

ПОЛИТИЧКИ ПРИПАДА САМО СЕБИ И СРПСКОМ НАРОДУ

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик поручио је да он није ни руски ни амерички играч, већ само Републике Српске и српског народа.

         „Ја припадам себи у политичком смислу и српском народу и нисам спреман да будем полтрон било чији, амерички или руски. Разлика између америчке и руске политике је у томе што су САД увек условљавале ствари до понижења“, рекао је Додик у интервјуу за „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

         Руска политика, тврди, никада није имала захтеве у погледу политичких концесија или да нас понизе. „Ја и данас желим добре односе са САД и ценим то што су учинили за мир овде. Само луд човек не би желео имати сарадњу с том моћном земљом, али не желим да пристанем на диктате“, рекао је Додик.

         Председник Српске рекао је да неће пристати на било шта што би поништило утицај Републике Српске, без обзира што то траже неки Американци.

         Он је рекао да је политика Републике Српске усмерена ка поштовању Дејтонског споразума и да јој не пада на памет да се одрекне надлежности које је добила, јер нема ниједне аутономије на свету која је спремна да сама себе укине.

         Председник РС каже и да нема осећај да америчка администрација настоји да га уклони, али да постоје активности које су видљиве преко невладиних организација, медија и опозиције с наметањем одређених тема.

         „Они немају овде никаквих одговорности, па се онда играју с неким темама као што је прича о Босни, која је неодржива. Они, међутим, мисле да су довољно јаки и да све могу држати на окупу, али историја ће их демантовати“, рекао је Додик, нагласивши да успех у БиХ подразумева унутрашњи договор.

         Председник Српске се залаже за БиХ са три ентитета, у којима би у сваком по један народ био доминантан и баштинио сва национална и грађанска права.

         „Сада не делу имамо да се под плаштом грађанског поништавају национална права. То је неприхватљиво“, рекао је Додик.

         Објаснио је да би Република Српска, у том случају, била недирнут ентитет у сваком смислу, а остала два би представљала већински хрватски, односно бошњачки народ.

         Председник РС сматра да сада нико није задовољан у БиХ - Бошњаци желе Федерацију у којој би доминирали над Хрватима, у БиХ су још несрећнији, јер не желе да деле власт са било киме, а то не могу да остваре.

         „Хрвати су незадовољни, јер су потпуно девастирани гашењем хрватске самоуправе... То је био јасан знак да се жели уништити позиција Хрвата и дугорочно обезбедити доминација Бошњака, те су се настојали умањити изгледи за тражење трећег ентитета“, навео је Додик.

         Он је рекао да је чињеница да се оваква БиХ распада и да једног дана неће радити ни њени органи, јер је немогуће радити ако се не уважавају интереси свих народа.

         „Ако сада има памети, биће направљена децентрализована држава у којој ће једнако бити задовољни Срби, Хрвати и Бошњаци. Ако ни то не може, онда постављам питање зашто нас муче овде“, рекао је Додик.

         Он је нагласио да су Бошњаци успели да се представе кроз подвалу о мултиетничности.

         „Замислите Алија Изетбеговић и мултиетничност! Али неки су то прогутали без обзира што је Алија написао „Исламску декларацију“ у којој је позвао на стварање исламске државе и шеријат у БиХ. Онда се у рату створила слика о Бошњацима као јединим жртвама, а никада нису процесуирали стотине случајева злочина над Србима или Хрватима“, нагласио је Додик.

         Према његовим речима, сада се покушава кривица за непостизање договора у вези са неспровођењем одлуке Европског суда за људска права у предмету „Сејдић-Финци“, уставних реформи и европског пута, пренети на председника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића.

         „Ја сам био на свим састанцима и морам рећи да Човић није проблем, јер је у свим варијантама, које су чак биле понижавајуће за њега, био конструктиван“, рекао је Додик, истакавши да су кривци бошњачке политичке странке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари