ДОДИК: Нисам рекао да Немачка поводом РС врши притисак на Србију

ПРЕЦИЗИРАО ДА ЈЕ НЕМАЧКА БИЛА ПОМЕНУТА У НОВИНАРСКОМ ПИТАЊУ,

А ДА ЈЕ ОН ЈЕДИНО РЕКАО ДА „СРБИЈА НЕЋЕ ИЗДАТИ СРПСКУ“

        ОДНОС власти у Београду према Републици Српској је одличан, добра сарадња Србије и Српске видљива је на свим нивоима - оценио је председник РС Милорад Додик.

        „Редовно се одржавају седнице две владе, имамо низ билатералних сусрета, а радимо и на појединачним пројектима“, рекао је Додик.

        Он је негирао да је у својим изјавама помињао некакве притиске Немачке на Србију у вези са њеним односом према Републици Српској, наводећи да је на новинарско питање - које је било тако формулисано - рекао да је уверен да „Србија неће издати Српску“.

        „Све остало су чисте спекулације. Моје речи биле су потпуно чисте, без иједне мрље, нисам уопште помињао Немачку“, рекао је за лист „Данас“ Додик, додајући да су такви наводи „општа места и да не жели да се бави спекулацијама“.

        Он је навео да се стално рециклирају приче да је однос Београда и Српске био срдачнији у вријеме председничког мандата Бориса Тадића, напомињући да „они који то чине немају никакву нову идеју већ се баве нивелисањем ко је срдачнији, што је неутемељено“.

        „Ми уважавамо демократски изабрану власт у Србији у истој мери као што је то био случај са претходном влашћу, коју је предводила Демократска странка /ДС/, а имали смо одличне односе и са Војиславом Коштуницом за време његовог председничког мандата“, истакао је Додик.

        Он је рекао да Српска нема намјеру да на било који начин доводи у питање демократску вољу народа Србије и да апсолутно подржава политику Београда, што подразумева и подршку званичној политици Србије у вези са питањима регионалне сарадње.

        Коментаришући изјаве појединих посланика њемачког парламента и Европског парламента да би он требало да одигра конструктивнију улогу у успостављању боље сарадње у БиХ, Додик је рекао да би веома радо то учинио кад би могао да помогне успостављању боље атмосфере у БиХ.

        „Не могу ја да, рецимо, играм, певам, плешем и слично јер то не би нимало помогло. Проблем се не односи на мене, већ лежи у Федерацији БиХ“, нагласио је председник Републике Српске.

        Он је додао да је Српска та која би требало да буде незадовољна, јер је предузела све позитивне кораке, док у Федерацији БиХ не могу да се договоре о спровођењу одлуке „Сејдић-Финци“, као ни о успостављању механизма координације за преговоре са ЕУ.

        „Ми у Републици Српској бринемо о нашем Уставу и нашој позицији, а знамо да то некима не одговора. Дакле, наше позиције зависе искључиво од Устава Српске и Дејтонског споразума, па делујемо у складу с таквим начелима“, рекао је Додик.

        (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари