Додик: Нисам довољно глуп да будем против Америке, Хрвати више навијају за мене од неких Срба

БОШЊАЦИ ФОРСИРАЈУ БОСАНСКИ ЈЕЗИК, А У БиХ СВЕ „БОСАНСКО” МОРА УКЉУЧИВАТИ СВА ТРИ НАРОДА

  • На питање да ли би дошао на обележавање дана независности БиХ, ако би бошњачки члан Председништва дошао на обележавање Дана Републике Српске, Додик  рекао да не би док се не договори шта је то независност БиХ јер она није само бошњачка
  • Додик је навео да је 1996. године, када је изабран за начелника општине Лакташи, рехабилитован један католички самостан, те да је организовао донаторско вече за срушену католичку цркву на улазу у Бањалуку на Петрићевцу: „Помагао сам да се изгради дом за старе у оквиру католичке цркве. Ја сам тај који је дао сагласност да се финансира католичка гимназија... Сва хрватска политичка елита гнуша Комаричиних измишљотина и подвала”
  • На питањеда ли је тачан план да он постане члан Председништва БиХ, сачека да се конституише Дом народа и након одређеног времена повуче се на место премијера, а место члана Председништва преузме потпредедник СНСД-а Никола Шпирић, Додик је рекао да ће се кандидовати, а то шта ће се догодити, и да ли ће се догодити - не може да процени

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да користи свој ауторитет да се побољша положај Срба у оним деловима БиХ гдје власт чини ХДЗ БиХ, те је навео да је спреман да заштити базичне интересе свих Бошњака и Хрвата, мир и стабилно друштво.

          Он је изразио уверење да ће у Херцеговачко-неретванском кантону врло брзо доћи до промена Устава у делу који се односи на равноправност.

          „Потребно је још и то формално одређење о равноправности у самом Уставу и то нико не спори. Не споре чак ни Хрвати из ХДЗ-а и напросто би требало да дође до тога”, рекао је Додик.

          Коментаришући изјаве бањалучког бискупа Фрање Комарице да 4.000 повратника чека да се врати у Српску, али не може због њега, Додик је рекао да није поштено да Комарица тако прича, јер ако би се ико вратио у БиХ због Милорада Додика вратили би се Хрвати, јер они више навијају за њега него неки Срби.

          Додик је навео да је 1996. године, када је изабран за начелника општине Лакташи, рехабилитован један католички самостан, те да је организовао донаторско вече за срушену католичку цркву на улазу у Бањалуку на Петрићевцу.

          “Помагао сам да се изгради дом за старе у оквиру католичке цркве. Ја сам тај који је дао сагласност да се финансира католичка гимназија. Није фер и није поштено да он тако прича”, рекао је Додик, додајући да се сва хрватска политичка елита гнуша Комаричиних “измишљотина и подвала”.

          “Без обзира што је човјк цркве, питам га како га није срамота да то износи и наноси штету овдје свима”, рекао је Додик и подсјтио да је и за обнову џамије у Бањалуци као предсјдник Владе одобрио 800.000 КМ.

          Вучић да питање Српске стави на

         дневни ред паралелно са Косовом

          Додик је рекао и да би волео да председник Србије Александар Вучић питање Републике Српске стави на дневни ред паралелно са Косовом.

          “То је емотивно, политички, историјски и национално за нас исто питање”, рекао је Додик, додајући да је проблем Косова, које међународни фактор покушава да ријеши, поново враћен на дневни ред.

          На питање да ли би дошао на обележавање дана независности БиХ, ако би бошњачки члан Председништва дошао на обележавање Дана Републике Српске, Додик је рекао да не би, док се не договори шта је то независност.

          “Оног тренутка кад се постигне консензус о томе јер она није само бошњачка него и Бошњака, и Срба и Хрвата, и када то све завршимо, тај дан спреман сам да буде дан обележавања”, истакао је Додик.

          Осврћући се на питање језика Бошњака, Додик је рекао да покушај да се направи босански језик није одскора јер је још аустроугарски намесник Бењамин Калај покушао да “направи босански језик, босанску нацију, писмо”.

          “Ако је БиХ састављена од два ентитета и три народа, онда у свему што се зове босански треба да буду два ентитета и три народа. А не само један. Нисам стручњак за језик, лингвиста, неке ствари знам, неке питам, али сав принцип је да не можете нешто називати босанским а да унутра нису сви”, рекао је Додик.

          Нисам против Америке, а сад ми је лакше

               без притиска америчког амбасадора

          Говорећи о америчким санкцијама које су му уведене, Додик је рекао да Република Српска није осетила то што је он на црној листи, а да је њему лакше радити овако јер нема никаквих притисака од америчког амбасадора.

          Председник Српске је истакао да није против Америке и да није довољно глуп да би био против ње.

          “Нисам против, без обзира што ми се понекад не свиђа оно што они раде, као и многима у свету. Али исто тако, нисам спреман да због подаништва неким њиховим службеницима, амбасадорима који овде долазе, да то подаништво претворим у послушност”, рекао је Додик и истакао да ће се увек супротставити и Америци и Русији ако покушају нешто да ураде мимо базичних интереса Републике Српске и њеног народа.

          Додик је навео да Србима припада место председавајућег Председништва БиХ првих осам месеци након избора чланова, као и место председавајућег Савјета министара у наредне четири године, те да ће имати прилику да нешто уради, али да ће то зависити и од других.    
          На питање новинара да ли је тачан план да он постане члан Председништва, сачека да се конституише Дом народа и након одређеног времена повуче се на место премијера, а место члана Председништва преузме потпредедник СНСД-а Никола Шпирић, Додик је рекао да ће се кандидовати, а то шта ће се догодити, и да ли ће се догодити, не може да процени.

          “Нисам сигуран да је најбоље да најјачи политички човјек из Републике Српске, а то сам ја, иде у Председништво, јер му тако даје на значају”, истакао је Додик.      

          (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари