ДОДИК: Нико Српској неће наметнути никакав „модел за целу БиХ”

ЛИДЕР СНСД УОЧИ САСТАНКА У ПРАГУ РАДИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ОДЛУКЕ „СЕЈДИЋ-ФИНЦИ”

  • Наши ставови су познати и неће се мењати. Република Српска ништа не мења у процедурама, јер нити може, нити ће дозволити да се ствари враћају на почетак, тражећи поново неки модел за целу БиХ – нагласио је Милорад Додика
  • У Федерацији могу да договоре шта год хоће за Федерацију – додао је - уколико су сви унутра за нас је то прихватљиво и ми нећемо ништа спорити

         ЛИДЕР СНСД-а Милорад Додик изјавио је Срни да очекује да на састанку политичких лидера из БиХ сутра у Прагу буде саопштено да је у Федерацији БиХ изабран модел за спровођење одлуке „Сејдић-Финци”.

         „Наши ставови су познати и неће се мењати. Они су, што се тиче процеса 'Сејдић-Финци', за нас завршени политичким консензусом који смо постигли у Републици Српској о том питању”, рекао је Додик.

         Он је истакао да не треба заборавити да су ови ставови дефинисани и закључцима Народне скупштине, који су јасно утврдили и оквир у коме се учесници у разговорима из Републике Српске могу понашати.

         „Ми као одговорни људи идемо тамо и очекујемо да ће нам саопштити да је у Федерацији изабран модел, пошто је резултат последњег састанка да Федерација изабере један од неколико модела који ће се примењивати у ФБиХ и да се онда нађемо на пленарном састанку и то промовишемо у договор”, истакао је Додик.

         Он је навео да Република Српска ништа не мења у процедурама, јер „нити може, нити ће дозволити да се ствари враћају на почетак, тражећи поново неки модел за целу БиХ”.

         „Ми смо раније у Бриселу потписали документ у коме је све речено, а то је директан избор чланова Председништва. Немамо намеру да то мењамо и не видимо никакву аргументацију која би могла поткрепити било какву промену наше позиције и наших ставова у том погледу”, истакао је Додик.

         Он је рекао да заступа интересе Републике Српске и у овом случају партије којом председава, те да не зна суштину разговора у ФБиХ и да му је „то сасвим свеједно”.

         „У Федерацији могу да договоре шта год хоће за Федерацију, уколико су сви унутра за нас је то прихватљиво и ми нећемо ништа спорити. Ми нећемо прихватити да се намеће било каква обавеза Републици Српској да редефинише евентуално своју позицију у том погледу, јер не желимо да се изнова увек враћамо већ договореним стварима и да их поново разматрамо”, навео је Додик.

         Он је рекао да ће избори наредне године свакако бити одржани и да је беспотребна галама опозиције о тој теми.

         „Нико не спречава изборе. Избори су у БиХ одржавани безмало 20 година и били су потпуно легитимни и легални, па се могу одржати још једном и ако не дође до договора о одлуци 'Сејдић-Финци'”, нагласио је Додик.

         Он је рекао да ће општи избори бити одржани како је и предвиђено, у октобру идуће године.

         „Онај ко хоће да призна, нека призна, онај ко неће и не мора. Не можемо ми некога натерати на то. Та галама унутар БиХ да ли ће бити или неће бити избора, како то неко спречава, то је потпуно депласирано”, рекао је Додик.

         Он сматра да је то „игра за јавност која је непотребна”.

         „Опозиција покушава да направи неку позицију страха, намерно дезинформишу јавност и своје гласаче лажним тврдњама и проценама.

         Избори ће бити одржани и ми на томе инсистирамо. За Републику Српску веома је важно да се избори одржавају како је прописано законом.

         Биће одржани”, закључио је Додик.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари