ДОДИК: Немамо ништа против хрватске републике унутар Федерације БиХ

ПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО БОШЊАКЕ ДА ОД ЊИХ ЗАВИСИ ОПСТАНАК БИХ

Милорад Додик

        КЉУЧ опстанка БиХ држе Бошњаци који зато морају прихватити интересе друга два конститутивна народа, Срба и Хрвата - упозорио је председник Републике Српске Милорад Додик.

        „Ако тога не буде, они ће сами уништити БиХ“, појаснио је Додик за загребачки „Вечерњи лист“ издање за БиХ.

        Он је нагласио да БиХ прети нестанак због наметања политичких представника.

        Говорећи о питању „Сејдић-Финци“, председник Српске је рекао да ова одлука не тражи ништа друго осим да се елиминише дискриминација у погледу кандидовања, да би сви могли бити бирани на функције на нивоу БиХ.

        Према његовим речима, Република Српска није против европског пута БиХ и спремна је да испуњава међународне обавезе.

        Додик је нагласио да је немогуће дати одговор да ли ће до 1. октобра бити постигнут договор, али су сви модели познати и потребно се определити за један када је реч о ФБиХ. „Тај модел подразумева да се представници Бошњака и Хрвата о томе договоре“, рекао је Додик и додао да Српска није спремна да прави било какве уступке БиХ.

        На питање - да ли би се на наредном састанку са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом могао постићи договор - Додик је навео да би био срећан ако би се то догодило и БиХ би се могла упутити према подношењу апликације за чланство, али да није сигуран у то.

        Председник Српске нагласио је да нема ништа против да се у оквиру ФБиХ успостави територијална јединица која би представљала једну федералну републику са хрватском већином.

        На питање види ли себе као члана Председништва БиХ, он је рекао: можда, кад би видео да је могуће направити три федералне јединице и да се евентуално БиХ упути на конфедерални поредак.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари