ДОДИК: Нећу да у Сарајеву стојим испод табле на којој пише да је атентат извршио „српски агресор“

ПОСЛЕ НИКОЛИЋА И РАДМАНОВИЋА - И ПРЕДСЕДНИК РС ОБЈАВИО ДА НЕЋЕ ИЋИ НА ИЗЕТБЕГОВИЋЕВ И ЗАПАДНИ СКУП О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  • Председник РС подсетио и да су уклоњене и стопе Гаврила Принципа са места атентата и нагласио: Уколико је некоме стало да још једном БиХ представи на погрешан начин, нека организује обележавање 100 година од почетка Првог светског рата у Сарајеву

         МИЛОРАД Додик поручио да нико из Републике Српске неће присуствовати обележавању 100 година почетка Првог светског рата у Сарајеву, јер је, сматра лидер РС, реч о политизацији тог догађаја.

         Обележавање 100 година од Сарајевског атентата, који је Гаврило Принцип извршио над аустроугарским престолонаследником Францом Фердинандом, организују локалне структуре власти и нема подршку у целој БиХ, сматра Додик.

         „Немам намеру да долазим у Сарајево испред табле на којој пише да је атентат извршио српски агресор“, рекао је председник РС и напоменуо да су уклоњене и стопе Гаврила Принципа са места атентата. „Уколико је некоме стало да још једном БиХ представи на погрешан начин, нека организује обележавање 100 година од почетка Првог светског рата у Сарајеву“.

         Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић јуче је изразио неразумевање за став предсједника Србије Томислава Николића, који је такође изјавио да неће ићи у Сарајево на обележавање 100 година од почетка Првог светског рата. Председник Србије рекао је да неће ићи јер не може да иде тамо где ће неко да, како је рекао, оптужи његов народ.

         Николић је, гостујући на РТС-у, објаснио да је надлежност за организацију обележавања пренесена на град Сарајево, који жели свечаност да одржи у згради на којој пише да су на том месту српски злочинци убијали, поручивши и да „тако не можемо да се миримо“. Он је подсетио и да је српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић одлучио да не оде у Сарајево и да је о томе обавестио и ЕУ.

         Радмановић је прошле недеље обавестио и председника Аустрије Хајнца Фишера да он, као ни други представници РС, неће присуствовати концерту Бечке филхармоније у Сарајеву 28. јуна, који се организује у оквиру обележавања почетка тог рата.

         Он је објаснио да је организацију обележавања јубилеја у потпуности преузела Управа Града Сарајева, која је ту манифестацију ставила у контекст грађанског рата у БиХ 90-их година, и занемарила основне идеје помирења, дијалога, разумевања, као и сећања на све претрпљене губитке.

         Тиме је отворен простор новим политичким сукобима и дневнополитичким злоупотребама планираних манифестација и посета високих функционера Сарајеву и БиХ, написао је Радмановић.

         Изетбеговић је узвратио оценом да „нико не планира да утврђује историју и оптужује починиоце атентата, а посебно један цео народ“. „Ми ћемо покушати да заокружимо 100 година конфликата и извучемо поуке из овог века ратова“, додао је.

         Изетбеговић тврди и да плоче које су постављене на сарајевску Вијећницу у време када је спаљена означавају „време када је почео да се извршава геноцид над Сарајевом“ у коме је, како је рекао, убијено 11.541 Сарајлија, међу којима су и Срби.

         Изетбеговић је изразио наду да ће председник Николић и остали српски политичари променити став.

         Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари