ДОДИК: Нећемо да ничим јачамо БиХ

ПРЕДСЕДНИК РС САОПШТИО ДА НА НОВУ БРИСЕЛСКУ РУНДУ ПУТУЈЕ „РЕЛАКСИРАН”

  • Проблем су Бошњаци и Хрвати који не могу да се договоре, а ако ЕУ уведе неке санкције – Српска ће бити колатерална штета, а Српска није спремна да трпи. Јасно ћемо поручити јавности ко је крив, а видећемо и на који начин ћемо се одбранити од те штете, нагласио је Милорад Додик

         УКОЛИКО партије из Федерације БиХ не постигну договор у вези са спровођењем одлуке „Сејдић-Финци”, показаће се да је БиХ апослутно проблематична и да је реч о суштинским неслагањима хрватског и бошњачког народа – оценио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         „Уколико не дође до договора у Федерацији, свестан сам да је Европа одлучна да предузме одређене мере санкционисања и тада смо и ми предмет тих санкција... Република Српска није спремна да трпи и буде колатерална штета у свему томе. Јасно ћемо поручити јавности ко је крив, а видећемо и на који начин ћемо се одбранити од те штете”, нагласио је Додик.

         Он је рекао да у том случају Република Српска испада колатерална штета, јер због нечињења нечега у ФБиХ Српска има последице.

         „Ми смо своје урадили, они нису. И то није први пут. Код ММФ-а смо испунили услове пре две-три године, а чекали смо на средстава дуже и добили их у најгорем временом. А да смо их добили неколико година раније, лакше бисмо прошли све ово што је носила светска економска криза”, истакао је Додик, изразивши мишљење да, ипак, неће бити санкција, већ пре неких мере уздржаности ЕУ према БиХ.

         Уочи сутрашњег састанка на високом нивоу у Бриселу, Додик је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да се поводом могућих санкција прави и представа, јер многи људи не разумеју о чему је реч.

         „Пет милиона изгубљених средстава за пољоприведу било је усмерено на то да се на нивоу БиХ направи нова агенција. Ми то, наравно, нисмо хтели, јер БиХ нема надлежност за пољопривреду и ако се та средстава за јачање институционалних капацитета на нивоу БиХ обуставе, ми немамо ништа против. Ми хоћемо да се то деси. Али, ако се ради о средствима која јачају капицетет на другим нивоима власти, наравно да смо заинтересовани да те паре добијемо и тако јачамо наш капацитет”, нагласио је председник Републике.

         Додик, који је и председник СНСД-а, поновио је да је за Републику Српску прихватљив онај модел који договоре партије у ФБиХ.

         „Ми смо направили један стратешки добар отклон од тих унутрашњих трзавица и урушили једну тенденцију која је била присутна свих година уназад, а то је да се федерални проблеми трансферишу на ниво БиХ. Тада се укључи Република Српска која је у правилу морала да даје бенефите и своје уступке да би се нешто решило на нивоу БиХ. То више није могуће. Ми смо наш проблем решили, њихов остаје и нека га реше. Ми немамо ништа с тим, нити желимо да имамо”, поручио је Додик.

         Он је додао да је обавеза представника из Републике Српске да се појаве у Бриселу, мада су они своју обавезу у реализацији одлуке „Сејдић и Финци против БиХ„ завршили кроз принципе који су усвојени.

         „Речено је да директан избор остаје, што нама и одговора, и да Република Српска остаје једна изборна јединица. То је оно што смо од почетка заговарали и спремни смо да учинимо измене и да се прилагодимо овој одлуци. Тај посао смо завршили и са Народном скупштином, а јасно је било и прошли пут у Бриселу да је неопходно то питање решити искључиво у Федерацији”, додао је Додик.

 

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари