ДОДИК: Нећемо да нам неко у име РС сутра каже: „Позивам Турску у помоћ”

ПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА ЈЕ КОНФЕДЕРАЦИЈА ТРИ РЕПУБЛИКЕ - ЈЕДИНИ НАЧИН ДА БИХ ПРЕЖИВИ

  • „Пропустили смо шансу пре рата. Требало је тадашње руководство Србије прво да затражи да изађе из Југославије, да што пре затражи хитан пријем у НАТО и да онда тражимо максимална права за Србе”, рекао је Додик, наводећи да би Срби имали сасвим другачији статус код великих сила да је тада неко из Србије понудио НАТО-у базу на Косову
  • БиХ је у великој кризи јер је то земља која је празна љуштура у којој је све фингирано, а преживљава само да би се трећеразредни међународни службеници вежбали на њој и да би се регионална пажња одвлачила сталним потенцирањем БиХ
  • Додик је рекао да би он одмах спровео референдум о самосталности Републике Српске, али да не жели да се игра са народом и државом, те поновио да би референдум требало да се спроведе у тренутку када се стекну сви услови и када међународне околности буду повољније

         СРПСКА неће прихватити да чланови Председништва БиХ буду бирани у парламенту БиХ – упозорио је председник РС Милорад Додик.

         „Јасно је да то нећемо прихватити, јер би Срби, као што се десило Хрватима, могли да добију члана кога је неко други изабрао и који би сутра хипотетички могао да каже – „Позивам Турску у помоћ”. То свакако нећемо дозволити”, истакао је Додик уочи састанка у Бриселу страначких лидера и званичника из БиХ, који је планиран за 1. октобар.

         Он је за београдску „Политику” рекао да већина у парламенту БиХ износи 22 посланика, а да српске странке не могу имати више од 14 посланика, док их Бошњаци имају 24.

         Додик је навео да Српска са притисцима одавно живи, јер сваког дана добија нови захтев, док се сасвим отворено, причом о демократском уређењу по принципу „један човек-један глас”, БиХ гура у све већу блокаду.

         „Срби, а чини ми се ни Хрвати, неће дозволити да их Бошњаци мајоризују и надгласавају”, истакао је председник Српске.

         Додик је рекао да прати објављивање докумената америчке ЦИА-е о рату у БиХ, али да му је главни утисак да је све остало исто, иако је прошло скоро 20 година, те да се сећа да је у разговорима са америчким званичником Сендијем Бергером било напомена да је неко време разматрана опција самосталности Републике Српске и да му је жао што Бергер није имао већи утицај у Вашингтону.

         Додик је навео да Дејтонски споразум има само један недостатак - што нико са српске стране није тражио да се након 20 година дозволи грађанима да се изјасне да ли им одговара таква држава, те додао да је сигуран да би такав захтев био прихваћен.

         „Пропустили смо шансу пре рата. Требало је тадашње руководство Србије прво да затражи да изађе из Југославије, да што пре затражи хитан пријем у НАТО и да онда тражимо максимална права за Србе„, рекао је Додик, наводећи да би Срби имали сасвим другачији статус код великих сила да је тада неко из Србије понудио НАТО-у базу на Косову.

         Говорећи и ситуацији у БиХ, Додик је навео да је БиХ у великој кризи, да је то земља која је празна љуштура и у којој је све фингирано, те да преживљава само да би се трећеразредни међународни службеници вежбали на њој и да би се регионална пажња одвлачила сталним потенцирањем БиХ.

         „Каква Босна, уђите унутра и видећете да нема ничега”, рекао је Додик.

         Додик је рекао да је међународна заједница против референдума о самосталности Репубилке Српске, али да све више увиђа да „тај босански експеримент” не функционише.

         „У неформалним разговорима чујемо да је Република Српска ефикаснија, функционалнија, али да не знају шта да раде са другим делом БиХ”, навео је он.

         Додик је рекао да би он одмах спровео референдум о самосталности Републике Српске, али да не жели да се игра са народом и државом, те поновио да би референдум требало да се спроведе у тренутку када се стекну сви услови и када међународне околности буду повољније.

         Он је истакао да има политичких противника, као што су лидери СДС-а Младен Босић и ПДП-а Младен Иванић, који раније нису смели да помену ни „р“ од референдума, а сада питају где је тај референдум.

         „Одговарам им да се са референдумом не игра, да ћемо, када одлучимо да га распишемо, учинити све да успе, али и да мора да постоји минимум међународних услова за то”, додао је председндик Српске.

         Говорећи о протеклом састанку са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, Додик је рекао да су увидели да је план „пузајуће унитаризације БиХ„ уперен и против интереса српског и хрватског народа.

         Он је навео да не мисле само Хрвати и Срби да оваква БиХ није одржива, него то мисле и Бошњаци, због чега покушавају да искористе присуство међународне заједнице да би добили другачију државу по њиховој мјери.

         Додик сматра да је једини начин да БиХ преживи да се формира нека врста конфедерације три републике.

         „Нико није задовољан БиХ, нису задовољни ни странци, а Хрвати би били срећни да се формира још једна република и да БиХ буде нека врста конфедерације три републике”, рекао је Додик.

         Коментаришући информације из неких дипломатских кругова да, после Косова, на дневни ред долази БиХ као следећи неразрешени конфликт, Додик је рекао да је то чуо, али да није тачно да је БиХ остала једино нерешено питање, јер ни Косово још није решено.

         „Како може Косово да буде решено, ако српска влада јасно каже да никада неће признати Косово? Како је то решено питање Македоније, где је био попис, па је прекинут и где је још већа криза него у БиХ”, додао је председник Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари