ДОДИК: Не може Исламска заједница правити паралелно образовање за бошњачку децу

ЈАВНО ОДБАЦИО СВАКУ МОГУЋНОСТ САРАДЊЕ СА СРПСКОМ ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ

  • Поводом случаја са децом Бошњака из Коњевић Поља код Братунца, председник РС био јасан: „Српска је надлежна за образовни систем и нема паралелних школа. Меџилис може да држи неке курсеве, то није спорно, али не може да одржава наставни процес и то ће бити онемогућено“

         ЛИДЕР Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик рекао је да је његова странка одбацила могућност било какве сарадње са Српском демократском странком.

         Додик је напоменуо да је СДС покушао да направи „једну демагошку причу“, да је представи народу, а што покушава и у овом тренутку заједно са ПДП-ом и неким другим политичким партијама.

         „Односи на локалном нивоу не предодређују никакве односе на нивоу Републике. Наши општински органи могу да одлуче слободно о томе с ким ће сарађивати на локалном нивоу“, истакао је Додик и нагласио да се ова странка припрема за предстојеће изборе.

         „СНСД ће победити на свим појединачним изборима, те у том погледу предузима све неопходне кораке да се то деси“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

         Он је нагласио да СНСД може да капитализује своје политике, које су веома јасне и довољно прецизне, одговорне и разумљиве за све људе који прате политичка дешавања.

         „СНСД иде са својим коалиционим партнерима, ДНС-ом и СП-ом, и неким другим политичким структурама о којима ћемо јавност обавестити касније, потпуно рехабилитовани и обновљене структуре, са значајном вољом“, истакао је Додик.

         Он је позвао све активисте СНСД-а да се окупе у настојањима да покажу да су најбоља понуда народу.

         У својству председника Републике Српске, Милорад Додик је данас, поводом инструктивне наставе за бошњачку децу из Коњевић Поља у објекту Исламске заједнице у милићком насељу Нова Касаба, поручио да у Српској нема и неће бити паралелног образовног система.

         „Српска је надлежна за образовни систем и нема паралелних школа. Меџилис може да одржава неке курсеве, то није спорно, али не може да одржава наставни процес и то ће бити онемогућено“, истакао је Додик.

         Додик је новинарима у Бањалуци рекао да Српска није усмерена против Бошњака, бошњачке деце и њиховог школовања, али да има своје законе, који се морају поштовати.

         „Не може се договарати око примене закона, јер он се мора поштовати. Ако се договоримо око неких нових правила, онда њих треба увести на законит начин“, рекао је председник Српске.

         Он је истакао да је у овом случају све јасно, јер постоје закони и постоји обавеза, а они који не буду поштовали закон биће процесуирани.

         „Родитељи који не дозвољавају да им деца иду у школу биће процесирани и то није проблем, то се већ дешавало. Мислили смо да је тај проблем решен, али политизација тог случаја је до те мере подигнута да напросто не видим да ту ишта друго може помоћи него непристрасан рад институција“, истакао је Додик.

         Стотињак ученика из братуначког места Коњевић Поље, који од септембра прошле године бојкотују наставу, у срeду, 29. јануара, кренули су на инструктивну наставу у адаптираним учионицама у објекту Исламске вјерске заједнице у милићком насељу Нова Касаба.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари