ДОДИК: Муслимани својом ароганцијом доводе у питање и Дејтон и опстанак БиХ

Председник РС очитао још једну лекцију врху Србије како треба да наступа прави српски лидер

* У Савету Европе се задржава стереотип о лошим момцима који долазе из РС, због чега и мене, као председника који представља РС, сматрају кривим

* Само се политичким договором и уважавањем свих може наћи неки минимални консензус око БиХ и можда ставити мораториј на политичке расправе у БиХ

* Сарајево покушава да наметне модел унитарне државе и да сруши "дејтонску структуру". Ако је то њима политички легитимно, онда је легитимно да и ми кажемо да је БиХ за нас нежељено друштво, да никада нисмо преболели што су нам срушили Југославију и што су нас одвојили од Србије

*  Српска ће одбити ако високи представник у БиХ или било ко други покуша да наметне буџет заједничких институција БиХ

* Уколико буде најаве блокаде средстава са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ, РС ће деблокирати своја средства. Не искључујем ни  могућност формирања нове Управе за индиректно опорезивање или неке нове акције које ће РС предузети

         ОЗБИЉНЕ анализе показаће да Босна и Херцеговина не успева да нађе унутрашњи консензус и да живи на инфузију коју добија од међународне заједнице, која упорно покушава одржати ову земљу на окупу, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         Он је рекао да РС није против територијалног интегритета БиХ и њеног међународног капацитета и да ће остати до краја привржена очувању дејтонских вредности.

         “Међутим, очигледно је да неки с тим нису задовољни и да покушавају направити централизацију БиХ. Ни све ригорозне мере високих представника нису у БиХ успеле направити одрживо стање”, оценио је Додик, преноси Фена

         Додик је рекао новинарима у Бањалуци да се само политичким договором и уважавањем свих може наћи “неки минимални консензус око БиХ” и можда ставити мораториј на политичке расправе у БиХ.

         Претходно је, у интервјуу за "Блиц", указао да у другом ентитету, Федерацији БиХ желе веће промене и Устав по моделу унитарне државе, као и да желе да сруше "дејтонску структуру".

         "Ако хоћете те уставне промене и ако је то по вама политички легитимно, онда је легитимно да и ми кажемо да је БиХ за нас нежељено друштво, да никада нисмо преболели што сте нам срушили Југославију и што сте нас одвојили од Србије", рекао је Додик.

         Додик је оценио да је Босна и Херцеговина "у фази распадања" и да "њој не може помоћи нико".

         "Ароганција босанских муслимана у политичком смислу је у тој мери изражена према Србима и Хрватима да нико озбиљан овде не верује у могућност опстанка БиХ из простог разлога што је акценат муслиманске политике у БиХ да се обрачуна са Хрватима, да нестану у политичком смислу, као конститутивни народ, и зато се предлаже ова прича о пропорционалности", тврди Додик.

         Коментаришући најновији извештај Мониторинг комитета Савета Европе о БиХ, Додик је нагласио да се у Савету Европе задржава стереотип о лошим момцима који долазе из РС, због чега и њега, као председника који представља РС, сматрају кривим.

         У том извештају је, наиме, констатовано да је било прилика да се формира Савет министара БиХ, али да су посланици из Српске ентитетским гласањем одбили кандидата за председавајућег Славу Кукића и да представници РС у заједничким органима систематски слабе државне институције, оспоравају их и стално критикују. Такође, у Нацрту резолуције наведено је да Дејтонски споразум треба заменити новим уставом.

         Истакнуто је да БиХ прети искључивање из чланства у Савету Европе, ако до наредних избора 2014. не буду усвојени амандмани којима ће бити имплементирана пресуда "Сејдић и Финци"

         Овакви извештаји немају везе "са стварношћу у БиХ", нагласио је Додик.

         Председник РС изјавио је да ће Српска одбити ако високи представник у БиХ или било ко други покуша да наметне буџет заједничких институција БиХ.

         "То подразумева низ мера које је РС већ припремила. Уколико буде најаве блокаде средстава са Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ, РС ће деблокирати своја средства", рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, коментаришући изјаву неименованог страног дипломате да УИО БиХ од 1. јануара неће исплаћивати средства са Јединственог рачуна ниједној институцији БиХ ако не буде договора о буџету БиХ.

         Додик је рекао да то не искључује могућност формирања нове Управе за индиректно опорезивање или неке нове акције које ће РС предузети.

         "Уколико буде дошло до застоја средстава РС само један дан, представници РС ће повући сагласност о формирању Управе за индиректно опорезивање БиХ, јер она не треба да одлучује о политичким стварима чији је саставни део и буџет у БиХ", рекао је Додик.

         Додик је такође изјавио да му није познато чиме се мотивише лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић када најављује да ће до краја године бити постигнут договор политичких лидера о формирању Савета министара БиХ.

         Он је подсетио да Српској, према Уставу БиХ, у новом Савету министара припадају четири министарска места, од чега и место министра иностраних послова БиХ.

         "Ми можемо сутра доћи у парламент БиХ и гласати о томе. Када буду спремни да нам то обезбеде - ми смо тамо. Ако постоји таква вест, веома сам обрадован, али чисто сумњам да је тако", закључио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари