ДОДИК: Муслимани су се одрекли и Југославије и АВНОЈ

ОТВОРЕНИМ ПИСМОМ УПОЗОРИО ИНЦКА И ОСТАЛЕ ДА ЈЕ АНТИДЕЈТОНСКИ СВАКИ ПОКУШАЈ УСПОСТАВЉАЊА 25. НОВЕМБРА КАО ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА БИХ

  • Ноторна је чињеница – упозорио је Милорад Додик међународне представнике у Сарајеву - да су сви устанци против фашизма у БиХ подигнути у местима са већинским српским, а ниједан у местима са већинским муслиманским становништвом, јер је антифашизам био опредељење српског народа
  • И за само заседање ЗАВНОБиХ-а изабран је већински српски Мркоњић Град, као сигурно место. Ретки муслимани тог времена су били од почетка у антифашистичком покрету„, указао је Додик
  • Ваше присуство и давање значаја непостојећем празнику даје ми за право да Вас запитам - како то да не долазите у Републику Српску на обележавање празника које признаје Дејтон, кад већ присуствујете обележавању непостојећих празника у Сарајеву? Ваше присуство на церемонији у Председништву БиХ није ништа друго до кршење Дејтонског споразума и сврставање на једну страну

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик упутио је данас отворено писмо високом представнику Валентину Инцку, шефу Делегације ЕУ у БиХ Петеру Соренсену и осталим представницима међународне заједнице у БиХ у којем их подсећа да на нивоу БиХ не постоји ни дан, ни датум државности, те стога ни 25. новембар, односно Дан ЗАВНОБиХ-а, не може бити обележаван у БиХ као Дан државности.

         „Због тога Вам скрећемо пажњу да сте Ви, и остали представници међународне заједнице, својим присуством дали значај непостојећем празнику насловљеном као Дан државности БиХ, а сваки покушај његовог успостављања је антидејтонски”, наводи се у отвореном писму председника Српске.

         У Додиковом писму се подсјећа да је Дејтонски споразум јасно одредио да дејтонска БиХ наставља да постоји у складу са унутрашњом структуром, која је тим споразумом утврђена, па је, према томе, сваки једнострани покушај из Сарајева да се баштине празници и догађаји из бивше Југославије нерегуларан и немогућ за читаву БиХ.

Валентин Ицко

         „Свима који познају историју народа на овим просторима потпуно је јасно да је ЗАВНОБиХ био само припрема за заседања АВНОЈ-а на коме је створена друга Југославија које више нема. Зато и јесте лицемерно да се данас ЗАВНОБиХ обележава као Дан државности, јер су се муслимани одрекли и Југославије и АВНОЈ-а кога данас и не помињу”, сматра Додик.

         Он је истакао да је ноторна чињеница да су сви устанци против фашизма у БиХ подигнути у местима са већинским српским, а ниједан са већинским муслиманским становништвом, јер је антифашизам био опредељење српског народа.

         „И за само заседање ЗАВНОБиХ-а изабран је већински српски Мркоњић Град, као сигурно место. Ријетки муслимани тог времена су били од почетка у антифашистичком покрету”, подсетио је Додик.

         Председник Српске је напоменуо да историјске чињенице јасно говоре да су тек пред крај рата, када су видели ко је победник, муслимани почели прилазити антифашистичком покрету, а многи су по политичкој линији добили и орден народног хероја.

         „Ретким истинским муслиманским херојима тога времена, који су од првог дана били антифашисти, одавали смо, и одајемо и данас, дужно признање”, нагласио је Додик.

         Он је поручио да Република Српска нема ништа против да у Федерацији БиХ овај датум обележавају као празник, али у Републици Српској то неће никада бити обележавано као Дан државности БиХ.

         „Ваше присуство и давање значаја непостојећем празнику даје ми за право да Вас запитам како то да не долазите у Републику Српску на обележавање празника које признаје Дејтон, кад већ присуствујете обележавању непостојећих празника у Сарајеву? Ваше присуство на церемонији у Председништву БиХ није ништа друго до кршење Дејтонског споразума и сврставање на једну страну”, наводи се у отвореном писму предсједника Српске.

Петер Соренсен

         Додик је навео да, колико му је познато, не постоји одлука ниједног релевантног органа дејтонске БиХ, што је било неопходно донети након потписивања Дејтона, која потврђује да постоји Дан државности БиХ.

         „Зашто пристајете да будете део нелегитимне приче и да присуствујете обележавању непостојећег празника у Председништву, кад не постоји одлука Председништва да се тај дан обележава као празник!?”, питао је Додик у отвореном писму Инцку, Соренсену и осталим представницима међународне заједнице у БиХ.

         Он је нагласио да је сада потпуно јасно зашто се Бошњаци својствено труде да изаберу Хрвата у Председништво, јер да је уместо Жељка Комшића, изабраног гласовима Бошњака за члана Председништва, био изабран аутентични Хрват, он не би дошао на свечаност у Председништво, те би тако Бакир Изетбеговић остао усамљен у покушају прекрајања историје, а овако ту је увек дежурни Комшић, који је, и овога пута, употребљен за фалсификовање историје.

         „Надам се да ћете након изнесених чињеница и аргументације која их прати, схватити разлоге мога обраћања Вама. Јер Ваше присуство обиљежавању непостојећег празника Дана државности БиХ дисквалификује и Вас, и институције које представљате, код већине грађана у БиХ - Срба, Хрвата и једног дијела Бошњака, који су потпуно свјесни да Дан ЗАВНОБиХ-а не може бити Дан државности БиХ”, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари