ДОДИК: Крајње је време да НАТО открије истину о Маркалама

УКАЗАО И НА ИЗЈАВУ НОРВЕШКОГ ПРОФЕСОРА ОЛА ТУНАНДЕРА ДА ЈЕ НАТО ЗНАО ДА СУ ЗА ТАЈ ЗЛОЧИН ОДГОВОРНЕ СНАГЕ АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА

  • Тај потез би без сумње могао бити и први корак ка мењању негативне слике о НАТО савезу која је стварана свих ових година код Срба, управо због једностране политике која је вођена према Србима као дежурним кривцима

         КРАЈЊЕ је време да НАТО савез овдашњој и светској јавности предочи стварну истину о догађајима на сарајевској пијаци Маркале, а не „истину" креирану за потребе одређених политичких центара моћи –изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         „Пре свега, зато што је тај болан злочин на Маркалама, који је нерасветљен, а приписан Србима, био повод за НАТО бомбардовање Српске и Србије, као и за санкције према Српској, што нам је нанело огромну штету и несагледиве последице", истакао је Додик.

         Он је подсетио да је сарајевска званична верзија Маркала, која није производ истраге рађене на бази општеприхваћених стандарда, утицала на негативну слику о Србима и Републици Српској, на стварање искривљене слике о карактеру рата у БиХ и Србима, који су кроз драконске пресуде окарактерисани као злочинци за многа дела за која нису одговорни.

         Додик је нагласио да Република Српска неће да преузима кривицу на основу недоказане истине.

         „Ако је свима стало до истине и правде и ако се сви куну у њу, зашто НАТО не дозволи да дођемо до стварне истине, презентујући јавности своја сазнања о Маркалама. Тај потез би без сумње могао бити и први корак ка мењању негативне слике о НАТО савезу која је стварана свих ових година код Срба, управо због једностране политике која је вођена према Србима као дежурним кривцима", нагласио је председник Српске.

         Он је оценио да је враћање поверења у НАТО једино могуће уколико овај мултинационални савез покаже неутралност у вези са догађајима из последњег рата.

         На констатацију Срне да је и он сам у више наврата јавно износио сумњу у сарајевски извештај да је за злочин на Маркалама одговорна Војска Републике Српске, Додик је рекао да је његова сумња поткрепљена извештајима многих вештака, балистичара, који су му предочени, а у којима су, такође, изнесене озбиљне сумње у причу да су Срби одговорни за Маркале.

         „Сумње је своевремено изнео и генерал УНПРОФОР-а /Луис/ Мекензи, а како време пролази - појављује се све више сумњи у сарајевску верзију догађаја на Маркалама. Једна од таквих је и изјава норвешког професора Ола Тунандера са Института за мировне студије у Ослу, која говори да је и НАТО знао да су за бомбардовање пијаце Маркале одговорне снаге Алије Изетбеговића", рекао је председник Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари