ДОДИК: Инцко је доследан само у оптуживању Републике Српске!

Председник РС - у писмо Савету безбедности УН - оспорио извештај високог представника

  • Циљ овог извештаја је да се одржи представа о неопходности присуства Високог представника у свим питањима од значаја у БиХ, било да се она тичу примене Дејтонског споразума или је реч о текућим питањима од искључиво локалног значаја и у потпуности у надлежности домаћих структура
  • Високи представник не нуди ни један конкретан пример кршења Дејтонског споразума, али га то не спречава да на више места изнесе тешке оптужбе
  • Као и увек, високи представник рачуна да ће Савет безбедности некритички прихватити његове оцене, а да наши ставови немају ни приближну тежину нити снагу- предочио је СБ Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик обавестио је Савет безбедности УН да је циљ извештаја високог представника Валентина Инцка о стању у БиХ да се одржи представа о неопходности свог присуства и утицљања на сва питања од значаја за БиХ.

        Слободан сам да закључим - написао је Додик – да сврха овог извештаја Виского представника и није информисање СБ УН нити прибављање подршке, чак ни циљана публика овога извештаја није на Ист Риверу и у СБ УН. Циљ овог извештаја је да се одржи представа о неопходности присуства Високог представника у свим питањима од значаја у БиХ, било да се она тичу примене Дејтонског споразума или је реч о текућим питањима од искључиво локалног значаја и у потпуности у надлежности домаћих структура.

        Због тога у Извештају високог представника можете наћи референцу на готово свако питање које је актуелно у БиХ, наравно виђену очима само једне стране, написану потпуно пристрасно и са циљем да доведе у заблуду", наводи се у Додиковом писму.

Валентин Инцко

        Осврћући  се на неке од аспеката које у свом извештају третира Валентин Инцко, Додик наводи да је доследност високог представника у паушалном и неаргументованом оптуживању РС за наводно поступање мимо Дејтонског споразума.

        "Као и у прошлом извештају, високи представник не нуди ни један конкретан пример кршења Дејтонског споразума, али га то не спречава да те тешке оптужбе изнесе на више места у свом извештају", истиче се у писму и додаје да је високи представник тумач анекса 10 Дејтонског споразума, али да му  чак ни та улога му не омогућује да лаконски изриче оптужбе, а да при томе не даје конкретне референце.

        Додик наводи РС је један од два ентитета у БиХ и потписник свих анекса Општег оквирног споразума за мир (Дејтонски споразум) који су саставни делови међународног уговора којима се регулишу питања функционисања институција БиХ. Као њихов потписник РС је и субјект међународног права.

        "Као и увек, високи представник рачуна да ће Савет безбедности некритички прихватити његове оцене, а да наши ставови немају ни приближну тежину нити снагу", наводи се у писму председика РС Савету безбедности које је Срна објавила интегрално.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари