ДОДИК: Европа је Србију и Србе и понизила поводом Косова

ВЕЛИКИ СВЕТ СРБЕ СТАЛНО ТРЕТИРА КАО ГЛАВНЕ КРИВЦЕ ЗА СВЕ

ШТО СЕ ДЕШАВАЛО НА ОВИМ ПРОСТОРИМА КРОЗ ИСТОРИЈУ

Милорад Додик

  • На Косову кажу Србима да ћуте и прихвате самосталност Косова, а овде нама кажу да ћутимо и прихватимо БиХ. Ти дупли стандарди, са којима се често сусрећемо, наравно да нам доносе муку у стомаку

          ЕВРОПА је била неправедна према Србији и Србима и додатно их је понизила решавањем статуса Косова - рекао је председник Републике Српске Милорад Додик агенцији Срна и немачкој државној телевизији АРД.

         „У прилог томе говори и чињеница о готово идентичној ситуацији на Косову и овде у БиХ, на коју Европа гледа различито. На Косову кажу Србима да ћуте и прихвате самосталност Косова, а овде нама кажу да ћутимо и прихватимо БиХ. Ти дупли стандарди, са којима се често сусрећемо, наравно да нам доносе муку у стомаку, као и многи задаци које добијамо и које морамо испунити као наш доказ интеграција“, није крио Додик.

         Он је нагласио да Београд треба да поштује бриселски договор и да га спроведе, јер, како је рекао, ако на нешто пристанете то треба и да урадите.

         „У сваком случају, нисам тумач политике садашњег руководства Србије, али њихова политика је веома јасна - сарадња и пут ка Европи. Ценим да ће то остати доминантна одредница Београда. Али, чињеница да је та фамозна прича за почетак преговора Србије са ЕУ поново условљена или дата условно, мени говори о неповерењу према Србији.

         Очигледно да није било довољно уверења да се мисли озбиљно са становишта онога што је до сада урађено, а урађене су заиста драматичне промене што се тиче политичког и менталног осећаја Срба према Косову и то се није поштовало“, истакао је Додик.

         Он је нагласио да Срби јесу мали народ, али имају достојанство што су показивали увек и никада нису хтели да иду испод те линије.

         Додик је изразио наду да ће тако бити и овог пута, без обзира на велики свет и настојање да се Срби стално третирају као главни кривци за све што се дешавало на овим просторима кроз историју, од Првог светског рата па до најновијих догађаја из протеклих ратова.

         „Сарајевски атентат је искориштен да се нападне Србија, која није имала никакве везе са тим, а у перцепцији тих догађаја покушава се опет кривити Србија. Такође, и за најновије догађаје из прошлих ратова покушавају се кривити Срби и Србија, иако смо могли да чујемо веома еминентне судије из Хашког трибунала који кажу да су имали политички задатак да осуде Србе за све што се дешавало овде“, указао је председник Српске.

         Он је нагласио да такав однос према било којој нација заслужује само презир.

         „Срби су частан народ, који жели да се интегрише, који има своју историју, своју снагу и могућности, има своја достигнућа, која нису импресивна као код неких великих народа, али су наша и ми то ценимо“, поручио је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари