ДОДИК: Дан Републике Српске није обавезујући и зато никога не дискриминише

ПРЕДСЕДНИК РС ОДГОВОРИО ВЕНЕЦИЈАНСКОЈ КОМИСИЈИ

Милорад Додик

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да избор 9. јануара као Дана Републике РС не прави никакву дискриминацију у Српској, нити до дискриминације може доћи, јер он ни у једном сегменту не оспорава једнакост међу грађанима из простог разлога што нико није приморан да тај дан слави као Дан Републике Српске.

         „Дан Републике Српске установљен је још пре ратних дестава у БиХ и није установљен да било кога дискриминише“, истакао је Додик, одговарајући на питање Срне да прокоментарише став Венецијанске комисије да „избор 9. јануара за Дан Републике Српске може довести до дискриминације“.

         Он је нагласио да је Устав Републике Српске давно усаглашен са Уставом БиХ о чему је мишљење дала и Венецијанска комисија, тако да је сада беспредметно отварање било какве расправе о тој теми.

         „Од Уставног суда БиХ очекујемо да одлука о овом питању буде донесена у складу с правом, а не да буде резултат деловања продужене руке СДА - некад Алије Изетбеговића и Сулејмана Тихића, а сада и Бакира Изетбеговића“, истакао је председник РС.

         Европски одбор за демократију кроз право, познатији као Венецијанска комисија, усвојио је мишљење о усклађености избора Дана Републике Српске са антидискриминаторским стандардима Савета Европе, односно Европске конвенције о заштити људских права и слобода.

         Захтев за мишљење о овом питању упутио је Уставни суд БиХ 20. јуна у вези са оценом уставности појединих одредаба Закона о празницима Републике Српске, по апелацији коју је поднео бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

         Венецијанска комисија сматра да је избор 9. јануара за Дан Републике „наметнут свим грађанима у Српској“, те закључује да „наставак обележавања тог датума може довести до дискриминације“.

         По достављању овог мишљења, судије Уставног суда БиХ донеће коначну одлуку у вези са овим питањем.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари