ДОДИК: Брине еуфорична подршка три кључна бошњачка политичара Насеру Орићу

НАЈАВИО КОНСУЛТАЦИЈЕ У БАЊАЛУЦИ И ЗВАНИЧНУ РЕАКЦИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Милорад Додик

  • „Блокада Јужног тока, блокада многих питања важних за Српску која не штете никоме другоме у БиХ, говори о томе да су на сцени друге активности уперене против Републике Српске, а не нека прича о функционисању БиХ“, упозорио је Милорад Додик

         ПРЕДСТАВНИЦИ Републике Српске биће веома ригорозни када је реч о процесуирању осумњичених и свих оних који су починили злочине над Србима, јер немају поверење у суд и тужилаштва БиХ, који то нису учинили.

         „Наше је уверење да суд и тужилаштва БиХ желе да биолошки нестану сведоци. Еуфорична подршка Насеру Орићу три водећа политичара у бошњачком народу је кључно питање, а не шта ће се даље дешавати, шта ће бити договор који ће бити постигнут на нивоу Републике Српске, а не моја одлука или неке политичке партије“, рекао је Додик у Бањалуци.

         Кључно питање је што су најодговорнији људи у Федерацији БиХ заштитили оне који су осумњичени за ратне злочине и не дозвољавају, па чак и прете институцијама да неће дозволити даље истражне радње за злочине почињене над Србима, оцењујући да је то драматично.

         Додик је поновио да ће се најодговорнији људи из Републике Српске следеће седмице састати и продискутовати о „случају Орић“ и видети на који начин одреаговати.

         Он је рекао да БиХ упорно показује неспособност да функционише, а Република Српска не добија ништа од онога што потенцира и што је важно за њу.

         „Блокада Јужног тока, блокада многих питања важних за Српску која не штете никоме другоме у БиХ, говори о томе да су на сцени неке друге активности уперене против Републике Српске, а не нека прича о функционисању БиХ“, навео је Додик.

         Оценио је да Република Српска годинама трпи штету од тога што се налази у БиХ, а да неспособност Федерације БиХ да реши било које питање у последње четири године блокира пут и добру позиционираност целе БиХ, па тако и Српске.

         Одговарајући на питање - да ли ће ова ситуација утицати на партнерство са странкама из ФБиХ - Додик је рекао да ће се радити на реализацији пројеката важних за Српску, као што је „Јужни ток“, иако је Влада Федерација јуче одбила споразум и направила додатан проблем.

         „Не видим разлог за то, јер је реч о краку који пролази кроз Републику Српску, а не кроз ФБиХ“, додао је Додик.

         Он је нагласио да ће кључно питање бити однос према „Јужном току“ и неким пројектима у Републици Српској.

         „Сваки дан себи постављам питање - шта ће нама органи БиХ, који су овде само сметња и праве проблеме. Када ће у Републици Српској јавност до те мере бити спремна да прихвати неке одлуке које би ишле за тим да кажу: више не желимо то да трпимо. То ћемо видети, ја не мислим да је то данас“, нагласио је Додик.

         Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, те страначки лидери Златко Лагумџија и Фахрудин Радончић разговарали су 30. јануара у Председништву БиХ са Насером Орићем, Хакијом Мехољићем, Амиром Мехмедовићем, Смајом Манџићем и Нуријом Хусићем против којих истрагу води Тужилаштво Србије за ратне злочине.

         Дирекција за координацију полицијских тела БиХ добила је захтев Интерпола-Београд за проверу ових пет лица ради расписивања међународне потернице због сумње да су 12. јула 1992. године починили ратни злочин против српских цивила у мјестима Залазје и Доњи Поточари, у општини Сребреница.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари