ДОДИК: Бошњаци и Венецијанска комисија нам неће узети Дан Српске - 9. јануар

ПРЕДСЕДНИК РС ОДЛУЧАН: СЛАВИЋЕ СЕ ДОК ГОД ПОСТОЈИ СРПСКА

Милорад Додик

  • Српска у институционалном смислу никад није била боље позиционирана, нити је икада била важнији фактор на овим просторима - оценио Милорад Додик
  • Па закључио: То није било лако постићи у време када су биле изгубљене готово све наде да ће Српска бити било шта друго, осим празне љуштуре, у којој би се локални политичари гложили

         ДАН и крсна слава Републике Српске - 9. јануар - славиће се док год Српска постоји - објавио је председник РС Милорад Додик.

         Коментаришући одлуку Венецијанске комисије Савета Европе, Додик је поновио да они који се осећају угрожени због обележавања тог празника - не морају ни да га славе.

         Он је додао да ће се 9. јануар славити шта год да Уставни суд БиХ одлучи и да на дневни ред Народне скупштине Републке Српске неће доћи релевантне измене закона које би укинуле тај празник.

         „Не могу нам то узети! Нећемо ништа променити у том погледу“, поручио је председник Српске.

         Према његовим речима, нетачност процене Венецијанске комисије потврђује и чињеница да годинама на прославу Дана Републке долазе представници хрватског народа и да то нико не брани ни Бошњацима.

         „Чак бисмо били почаствовани да дођу представници бошњачког народа, а ако они неће - сигурно их нећемо ничим повредити. Али, ако желе да нам узму Дан Републике, нека рачунају да то не могу“, нагласио је Додик.

         Додик је оценио да Српска у институционалном смислу никад није била боље позиционирана, нити је икада била важнији фактор на овим просторима.

         Он је нагласио да је Република Српска данас незаобилазан фактор свих важних одлука на нивоу БиХ и да је уважавана и од оних који је не воле.

         „То није било лако постићи у време када су биле изгубљене готово све наде да ће Српска бити било шта друго, осим празне љуштуре, у којој би се локални политичари гложили“, рекао је Додик новинарима.

         Он је истакао да Република Српска нема задуженост која може да угрози њено функционисање и да су приче о томе, како је рекао, индуковане са стране, како би се поткопало поверење у институције Српске.

         Према његовим речима, Република Српска је данас по свим мерилима безбедности стабилна, а Бањалука један од најмирнијих градова у региону.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари