Додик: Ако се у Сребреници догодио геноцид над Бошњацима, догодио се онда и над Србима

ТО ЈЕ МЕСТО СТРАШНОГ ЗЛОЧИНА ЗА ОБА НАРОДА КОЈИМ ТРЕБА ДА СЕ ПОЗАБАВИ МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА

  • Бошњаци стално траже да се призна да се над њима догодио геноцид, али то мора бити одбачено. За три године рата убијено је и око 3.500 Срба. То не може нико да оспори. Срби су убијани континуирано и смишљено. Убијане су жене, деца и старци.

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Сребреница несумњиво место страшног злочина над Бошњацима, али и над Србима и да се геноцид није могао догодити само на једној од те две стране.

          Додик је истакао да је разлика само у временској динамици када су се ти злочини дешавали, наводећи да је у три године рата убијено око 3.500 Срба и да то нико не може да спори.

          "Међутим, стални захтеви Бошњака, па и одређени покушаји да се то оквалификује као геноцид морају, да буду одбачени. Ако се догодио геноцид над Бошњацима, догодио се и геноцид и над Србима. Срби су убијани континуирано и смишљено. Убијане су жене, деца и старци", рекао је Додик, говорећи о изјави министра безбедности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића, који је за "Вечерњи лист" рекао да "Срби морају проживети катарзу и признати геноцид над Бошњацима у Сребреници".

          Додик је за "Глас Српске" подсетио да су подаци које је својевремено дала Влада Републике Српске у фамозном извештају о Сребреници, уз зелено светло тадашњег председника Српске Драгана Чавића, кориштени као основа за процесе који су вођени према појединцима, а не једном народу.

          "Бошњаци су пожурили да злочине у Сребреници над Бошњацима окарактеришу као геноцид. То је неприхватљиво и када долази од њих, а поготово од оних из Републике Српске који на тај начин покушавају да оквалификују те догађаје", рекао је Додик.

          Председник Српске је истакао да је потребно формирати нову међународну комисију, јер је очигледно да она која је била под руководством СДС-а и направила извештај о Сребреници није утврдила праве податке.

          "Само нова верификација ових догађаја може да буде основа за било какву оцену тога што се дешавало", рекао је Додик и додао да је индикативно да гарнитура која је на власти на нивоу БиХ не чини ништа да открије ко је наредио и покушао да убије председника Србије Александра Вучића када је долазио у Поточаре и Сребреницу и да се о томе намерно ћути и ништа не решава.

          (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари