Додик већ потписао, а и Коштуница и Николић тек „улазе“ у авион за Москву

ПРЕДСЕДНИЦИ РС, СНС И ДСС ЈЕДИНИ СРБИ НА КОНГРЕСУ ПУТИНОВЕ ПАРТИЈЕ - ШТА СЕ О ТОМЕ МОЖЕ ПРОЧИТАТИ НА ЊИХОВИМ САЈТОВИМА?

Додик и Гризлов потписали Споразум о стратешкој сарадњи ЈР и СНСД

        КОНГРЕСУ Јединствене Русије – владајуће странке у Москви чији је лидер председник владе РФ Владимир Путин – присуствовали су од Срба само тројица: председник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик, председник Српске напредне странке Томислав Николић и председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

         Све три странке имају са Јединственом Русијом уговоре о партнерским односима и сарадњи. ФАКТИ преносе како су официјелни сајтови председника РС, СНС и ДСС известили – односно, још нису известили - о боравку Додика, Николића и Коштунице у Москви.

         ФАКТИ нису ништа мењали, нити одузимали или додавали, а као што се види: до јуче је само Додиков сајт имао неку врсту реалног извештаја о његовом политичком ангажману у Москви.

 Предсједник Републике присуствовао раду XII конгреса „Јединствене Русије ” у Москви 

         Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је, у Москви, другом дану рада XII Конгреса странке „Јединствена Русија“, током којег су се учесницима обратили предсједник Руске Федерације Дмитриј Медведев и премијер Руске Федерације Владимир Путин.

        На конгресу је саопштено да ће се Владимир Путин кандидовати за предсједника Руске Федерације, а Дмитриј Медведев ће бити носилац листе „Јединствене Русије“ за руски парламент. Предсједник Републике честитао је Владимиру Путину и Дмитрију Медведеву на кандидатури и пожелио успјех на предстојећим предсједничким, односно парламентарним изборима.

         Предсједник Републике Српске Милорад Додик, у својству предсједника СНСД-а, потписао је у Москви, Споразум о стратешком партнерству Савеза независних социјалдемократа и „Јединствене Русије“. Споразум је, у име „Јединствене Русије“ потписао Борис Гризлов, предсједник Врховног савјета „Јединствене Русије“.

        Споразумом је предвиђено да ће се стране, руководећи се принципом равноправног партнерства и стратешке сарадње, а у циљу јачања пријатељских односа и свестране сарадње између Републике Српске и Руске Федерације, између осталог, консултовати и размијењивати информације и искуства у вези са актуелним питањима посвећеним ситуацији у Републици Српској и Руској Федерацији, билатералним и међународним односима и другим питањима од обострaног интереса.

 Николић разговара о привредној сарадњи са Русијом 

        Председник Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић изјавио је данас да ће са руским званичницима у Москви размотрити јачање привредне сарадње која је, како је оценио, запостављена у односу на политичку.

        Николић који као гост присуствује Конгресу Јединствене Русије данас и сутра у Москви, рекао је агенцији Бета да жели да са руским званичницима ради на утврђивању нових принципа који ће омогућити "потпуну                                                                                            економску сарадњу" после избора и у Србији, и у Русији.                                                                                                                                                                                                                                          "Желимо да утврђујемо принципе за потпуну економску сарадњу која ће после избора у Србији и у Русији бити на корист оба народа, а посебно српског, и да искористимо споразум о слободној трговини од пре 11 година који омогућава Србији да у Русију извози без царине", казао је Николић.

        Он је навео да би та сарадња требало да резултира склапањем "стабилних уговора" о испоруци енергената и сировина.

        "Уз чисту политичку сарадњу засновану на поштовању суверенитета Србије, важно је да интензивирамо и економску која је запостављена", казао је Николић.

        Делегација СНС ће се вечерас састати са председником Јединствене Русије Борисом Гризловом, а сутра са другим руским званичницима.

 Потребна свеобухватна сарадња Србије и Русије

  • Непроцењива је подршка коју Русија принципијелно пружа Србији у заштити територијалног интегритета и залагању да се питање Косова реши у складу са Повељом УН и Резолуцијом 1244

        Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница који ће у Москви присуствовати конгресу странке Јединствена Русија, заузео се данас за свеобухватну сарадњу Србије и Русије.

        Председник ДСС је оценио да би формирање „национално одговорне владе“ у Србији унапредило економске односе две државе.

        „Сматрам да је веома важно да сарадња Србије и Русије буде свеобухватна; и, свакако, добрим и пријатељским односима две земље значајно доприноси и што боља сарадња политичких партија. ДСС са Јединственом Русијом већ више година има успешну и интензивну сарадњу“, навео је лидер ДСС.

        Према његовим речима, за Србију је сарадња са Русијом од посебног значаја.

        „Непроцењива је подршка коју Русија принципијелно пружа Србији у заштити територијалног интегритета и залагању да се питање Косова реши у складу са Повељом УН и Резолуцијом 1244″, оценио је он.

        Председник ДСС очекује да ће на парламентарним изборима у децембру у Русији поново победити Јединствена Русија.

        „Уверени смо да би победом државотворне политике на изборима у Србији и формирањем национално одговорне Владе, умногоме били интензивирани и унапређени посебно економски односи између Србије и Русије. Важно је за српску привреду да економски односи Србије и Русије достигну ниво добрих политичких односа. То би се одмах одразило на пораст наше привреде и бољи стандард грађана“, навео је Коштуница.

 


Слични садржаји

Коментари