До 2051. чак четрдесет општина Србије може имати мање од 10.000 становника

У ЊИМА ЈЕ 1991. ЖИВЕЛО 614.000 СТАНОВНИКА, А КРОЗ 32 ГОДИНЕ ЖИВЕЋЕ САМО 269.000

        УЗНЕМИРУЈУЋА је недавно саопштена процена да би Србија на простору без Косова и Метохије до средине овог века могла да има два милиона становника мање него данас. За земљу са седам милиона житеља то је по демографским мерилима стрмоглави пад.

        Још више, међутим, узнемирава чињеница да то смањење не би било просторно равномерно, него негде веће а негде мање, а тамо где је веће простор до средине века може толико да опусти да би држава имала демографски готово празне хиљаде квадратних километара.

        У реалност ове прогнозе уверићемо се ако погледамо колико су поједине општине смањиле број становника у периоду између пописа 1991. и 2011. године. И ако затим претпоставимо да ће иста стопа смањења по општинама бити задржана и у наредна два дводеценијска раздобља. Тако долазимо до тих узнемирујућих закључака да ће територија великог броја општина, пре свега у централној Србији, остати готово пуста.

        Реч је о четрдесет општина, од укупно 161, колико их је било 1991, које ће, ако се започети трендови наставе, до 2051. имати свака мање од десет хиљада становника. Или, све заједно, 269.000 житеља (на истом простору 1991. било их је 614.000). Многе од њих су једна уз другу, што значи да и неки региони средину века могу да дочекају толико испражњени да ћемо их поредити с данашњим стањем у општини Црна Трава.

Политика

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари