Алијин син: БиХ ће признати независност Косова - требало је да то већ учини

БОШЊАЧКИ ЛИДЕР УПОЗОРЕН ДА НЕ МОГУ ЈЕДНИ АРШИНИ ВАЖИТИ ЗА СРБИЈУ А ДРУГИ ЗА БИХ

Бакир Изетбеговић

        БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тврди да ће БиХ признати једнострано проглашену косовску независност, што је, каже, и досад требало да учини.

        „Што се мене тиче, досад би Косово требало да буде признато. Сад ће се наљутити наше колеге, а наши покушаји да се то догоди само су донели проблеме унутар БиХ, а нису помогли Косову“, рекао је Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле. На директно питање хоће ли БиХ признати косовску независност, Изетбеговић је кратко рекао: „Да“.

        Лидер Бошњака у БиХ каже да је сада у добрим односима са свим политичким лидерима у Санџаку, али да, како је рекао, није задовољан положајем те регије у Србији, коју насељавају већином Бошњаци. Објаснио је да његови односи са санџачким лидерима у једном тренутку нису били добри, јер су, како је рекао, они покушали да га увуку у њихове унутрашње сукобе.

        „Они су један посебан темперамент, немају кочница, мада не знам колико је то добро за политику. Ја волим све људе са Санџака и ове ту (Сарајеву) и оне тамо. Они су срчани људи“, рекао је Изетбеговић и додао да је у овом часу добар са свим политичким актерима.

        Сматра да Србија, међутим, треба да одустане од тога да се патерналистички односи према Санџаку. Србија, каже Изетбеговић, треба да одустане од наметања јер се наметањем не може постићи ништа добро, а реч је о уделу Бошњака у полицији, тужилаштву, судству или када је, на примјер, реч о именима школа.

        „Тај простор треба препустити тим људима да нормално дишу, да изграде инфраструктуру...“, каже Изетбеговић, који је и лидер СДА БиХ.

        Подсетимо, косовски премијер недавно је позвао БиХ да призна независност Косова, на шта су одмах реаговали представници Срба у институцијама БиХ. Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак поручио је крајем септембра да БиХ не само да неће признати косовску независност, већ је неће ни разматрати.

       „У БиХ нема признања Косова не због става Бошњака и Хрвата, већ управо због става представника Републике Српске, и оних из странака које чине власт на нивоу БиХ и оних који су опозиција на нивоу БиХ, а на власти су у РС. У вези с овим питањем сви су јединствени и нема никаквих изгледа да се та ситуација промијени“, казао је Црнадак.

        И председник РС потврдио је да неће доћи до признавања Косова. „БиХ без сагласности Републике Српске не може и неће признати независност Косова јер су на том питању све партије у Републици Српској постигле консензус“ - рекао је Додик.

        Танјуг

Вулин: Изетбеговић својом изјавом прети да озбиљно дестабилизује БиХ и читав регион

        МИНИСТАР одбране Александар Вулин изјавио је данас да члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић зна да за признање КиМ никада неће добити подршку Срба и да до њега неће доћи, те да Изетбеговић својом изјавом прети да озбиљно дестабилизује БиХ, али и читав регион.

        Вулин је рекао да је суштина Дејтонског споразума, чији је како каже, Србија чувар, да БиХ постоји као заједница три народа и два ентитета који одлуке доносе консензусом.

        „Изетбеговић зна да за признање КиМ никада неће добити подршку Срба и да до њега неће доћи. Управо зато је његова изјава још опаснија јер она говори да је Изетбеговић спреман да повлачи потезе који не могу да имају резултат и никакву корист за грађане БиХ, али могу да изазову озбиљне политичке сукобе па и блокаду функционисања БиХ”, рекао је Вулин у писаној изјави медијима.

        Министар одбране је рекао да је Изетбеговић човек опасних намера које би, како каже, морале да забрину и међународну заједницу бар колико брину и суседе БиХ.

        „Политика мира и стабилности коју води председник Србије Александар Вучић нема у Изетбеговићу искреног партнера и време је да то међународна заједница призна”, закључио је Вулин.

        Танјуг

Додик: Косово неће бити признато од стране БиХ шта год Бакир шта год покушао

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић не поштује територијални интегритет Србије и добре односе са Србијом, као да не поштује ни Босну и Херцеговину.

        „Косово неће бити признато од стране БиХ шта год Бакир Изетбеговић рекао и шта год он покушао да уради јер то да ли ће БиХ признати Косово и Метохију или не, зависи од Републике Српске” рекао је Додик за Пинк.

        Он је додао да то може да буде само „став једног политичара који је на заласку политичке каријере”.

        Додик је рекао да Изетбеговић „није Босна и Херцеговина” те да ли ће КиМ бити признато од стране Босне зависи од Републике Српске, која то, како каже неће учинити.

        „Ја бих могао да кажем да више од Бакира Изетбеговића, да ли ће Косово бити независна држава, зависи од мене него од њега. Бакир Изетбеговић је један пропали политичар који сада стално враћа исте теме као његов отац претећи ратом на овим просторима без икаквих реалних упоришта за тако нешто”, рекао је Додик.

        Председник Српске је казао да Изетбеговић има много проблема у својој политичкој партији и свом народу, што се тиче подршке, и да на овај начин, како каже, покушава да врати политички значај.

        „Апсолутно једна злоупотреба, којој није несклон Бакир Изетбеговић и његови сарадници. Мислим да се само он довољно демаскирао, а да са овим не може ништа да постигне. Да ли ће БиХ признати КиМ или не, зависи од Републике Српске, а Република Српска је против признања”, поручио је Додик.

        Танјуг

Ђурић: Скандалозна и шокантна изјава која корена мења ствари и односе

        ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је изјава члана Председништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића о признању независности Косова „скандалозна и шокантна“ и да, како је рекао, из корена мења „ствари и односе“.

        „Сасвим сигурно да ово неће остати без одговора. То значи да БиХ напушта принцип поштовања територијалног идентитета и суверенитета не само у случају Србије, пошто не можете у случају Србије примењивати једне аршине, а на друге државе, па и на властиту, друге аршине”, рекао је Ђурић за Пинк.

        Ђурић је додао да ће надлежни органи Србије врло брзо наћи начина да дају, како је рекао, прави одговор на шокантну и скандалозну изјаву Изетбеговића.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 21:08 13.11.2017.

  • +23
Voting is closed.

ovo je delirijum napustenog zamorca americke hegemonije, oni su osudjeni na propast., a vlala i zasluzili su , toliki nivo gluposti je retka pojava na ovoj planeti.

Slobodanka's picture
Slobodanka 23:14 13.11.2017.

  • +24
Voting is closed.

Bakir je ovo izjavio za Dojče vele, a to znači da očekuje za sebe podršku Nemačke i EU.
Bakirova politika je "JA U KLIN TI U PLOČU" i tome nema kraja. Nije teško pogoditi da prvom zgodnom prilikom to će se završiti sa SVAKO NA SVOJU STRANU.

Da će Bakir uvek biti za politiku SAD na Balkanu u tome nema iznenadjenja, a reč je o američkom projektu Kosovo. Sada se SAD žuri da dovede do kraja i zacementira sve probleme koje je ona stvorila jer naslućuje da može doći do opadanja njene moći u svetu. Jedan od takvih problema je priznavanje kvazidržave Kosovo i ne rade oni ovo zbog Albanaca, nego zbog dalje sudbine velike američke baze Bondstil.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 02:01 14.11.2017.

  • +24
Voting is closed.

Amerika i Britanija su na sve srpske frontove krenuli teškim naoružanjem, zaboravljajući da nas ne mogu ni zbuniti a ne uplašiti čak ni tepih bombardovanjem, i još pride sa svom njihovom NATO alijansom i kada nikog uz nas nijesmo imali e ne danas sa bratskom Rusijom!!!
Bitno je da naša vlast bude postojana i ne ustukne, a vjerujem da neće jer smo žilava nacija i bila bi katastrofa i grijeh prema srpskim žrtvama NATO-a čiji smo savremenici da ova, i bilo koja druga, generacija građana popusti pred dželatima!!! Isto tako bi bilo neoprostivo i zbog naših hrabrih oficira i sugrađana koji su uniženi na razne načine i izdržavaju robiju zato što su nas branili od okupatora!!!
Ako veliki odluče da je to cijena rata na Balkanu dobiće ga, jer ako nam uzmu preostale mrvice dostojanstva i časti umjesto izvunjenja, onda je bolje da nestanemo zbog onih koji su zbog toga izgubili glave i onih koji će preživjeti, da se upamti da Srbe niko ne može unižavati.
Uostalom, ovaj put je na Rusiji da nam pomognu, a danas su jači i snažniji nego ikada a mi smo tu i čekamo spremni za borbu kao i uvjek!!!

Водканов's picture
Водканов 13:18 14.11.2017.

  • +11
Voting is closed.

Зна Бакир шта ради, хвали Вучића на сва уста, а Србе напада на пасја кола!
Бакир је најбољи микс турско-швапско-америчке пасмине, једино је ланац око врата босански!

Додај коментар