Медведев: За прелазак Турског тока преко Бугарске, Србије и Мађарске потребне тврде гаранције ЕУ

РУСКИ ПРЕМИЈЕР ПРЕД ПОСЕТУ СОФИЈИ ВИШЕ НЕГО ЈАСАН: НИШТА БЕЗ „ДА“ ИЗ БРИСЕЛА

* Бугарском листу „Труд“ рекао: „Крак гасовода преко Бугарске не сме поновити жалосну судбину Јужног тока. Суштински, одлука о том краку зависи од тога хоће ли Софија успети да добије тврде гаранције Брисела да Европска унија неће ни на који начин ометати испоруке гаса тим гасоводом“

_________________________________________________________________________

         ОДЛУКА о проласку гасовода Турски ток преко територије Бугарске може бити донета само уколико Русија добије тврде гаранције да Европска унија неће правити никакве сметње транзиту гаса том трасом – изјавио је Дмитриј Медведев.

          Руски премијер је ово рекао у интервјуу бугарском листу „Труд“ уочи своје посете Софији.

         Његове цитиране речи су потврда да такве гаранције засад не постоје. Зато није никакво изненађење што је Медведев у наставку рекао:

         „Крак гасовода преко Бугарске не сме поновити жалосну судбину Јужног тока. Суштински, одлука о том краку зависи од тога хоће ли Софија успети да добије тврде гаранције Брисела да Европска унија неће ни на који начин ометати испоруке гаса тим гасоводом“.

         Медведев је, иначе, открио да се у Москви ради на „варијанти која подразумева да се други сцевовод Турског тока продужи преко територија Бугарске, Србије и Мађарске“ Одмах је додао:

         „Коначна одлука не зависи само од нас. Избор између раззличитих варијанти за настављање Турског тока умногоме ће зависити од спремности гаснотранспортне инфраструктуре. А њено постојање – од заинтересованости и конкретних потеза влада одређених држава“.

         Медведев је позитивно оценио чињеницу да је

"Булгартрансгаз" утврдио инвестициони план за ширење своје инфраструктуре и да је успешно привео крају резервисање капацитета будућег гасовода:

         „Рашчишћен је пут за отпочињање радова, али су за велики и скупи пројекат попут гасовода потребне додатне гаранције“.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари