ПУТИН: Радио Ехо Москве опслужује спољнополитичке интересе САД

Руски премијер критиковао утицајну радиостаницу која је у власништву Гаспрома

* Владимир Путин оценио да емисија Еха Москве о америчкој противракетној одбрани  уопште није била информисање, него - `опслуживање спољнополитичких интереса САД`

*  Указао је да су учесници те емисије тврдсили да уопште није важно да ли ће америчке антиракете бити уз саму руску границу или неће, па наставио: «Уколико те антиракете буду сасвим близу – држаће под контролом тачке дислокације наших ракета надземног базирања и могу да их уништавају. А ако буду даље -  места базирања наших ракета неће бити под тим антиракетним `кишобраном` и неће моћи да их руше! Како то онда није важно? То је кардинално питање! То је итекако важно!

* «Слушао сам ту емисију кад сам већ био у кревету и – помислио сам: па ово није информисање, ово је опслуживање интереса једне државе наспрам друге државе, наспрам Русије. А Ехо Москве је у власништву државне компаније Гаспром, дакле – финансира се новцем руских пореских обвезника. Зато сам и рекао – нагласио је Путин - да такво нешто не би било могуће у САД! Не могу да схватим како је то могуће! У  Сједињеним Државама тако нешто асполутно не би допустили!»

         РУСКИ премијер Владимир Путин критиковао радиостаницу Ехо Москве због емисије о америчкој противракетној одбрани, оценивши да то уопште није било информисање! Него, напротив, `опслуживање спољнополитичких интереса САД`!

         Нимало узгред, руски лидер је – приликом сусрета са главним уредницима руских медија - оценио да је `таква слобода речи немогућа у самој Америци`. Па појаснио свопствену позицију, рекавши:

         „Случајно сам укључио радио. У почетку нисам ни знао да је то Ехо Москве. Схватио сам да се говори о противракетној одбрани, а да људе који говоре у тој емисији не знам. Међутим, учесници емисије су говорили такве будалаштине да ми, просто, није јасно одакле им толике и такве глупости! Примера ради, тврдили су да уопште није важно на коликом растојању од граница Русије ће се америчке антиракете налазити! Како то може да не буде важно?!“, нагласио је Путин, обраћајући се главном уреднику те радиостанице Алексеју Венедиктову.

         Па, одмах у наставку, указао: «Уколико те антиракете буду сасвим близу – држаће под контролом тачке дислокације наших ракета надземног базирања и могу да их уништавају. А ако буду даље -  места базирања наших ракета неће бити под тим антиракетним `кишобраном` и неће моћи да их руше! Како то онда није важно? То је кардинално питање! То је итекако важно!»

         Путин се осврнуо и на другу тезу из исте емисије – да САД  предлажу Русији сарадњу `у области противракетне одбране` (подразумевало се да Вашингтон нуди, а Москва тобоже одбија).

         «Ствари стоје потпуно обрнуто! Ми предлажемо сарадњу, а Американци одбијају! Американци не само да нас у то не пуштају – ни своје савезнике Европљане не пуштају унутра! Још јасније: о базирању рада – може, о дислокацији антиракета – може договор, али САД не дају никоме приступ управљању противракетним штитом», подвукао је Путин.

         Председник руске владе вратио се, нимало случајно, поново на оно што је реако на почетку:

         «Слушао сам ту емисију кад сам већ био у кревету и – помислио сам: па ово није информисање, ово је опслуживање интереса једне државе наспрам друге државе, наспрам Русије. А Ехо Москве је у власништву државне компаније Гаспром, дакле – финансира се новцем руских пореских обвезника. Зато сам и рекао да такво нешто не би било могуће у САД! Не могу да схватим како је то могуће! У  Сједињеним Државама тако нешто асполутно не би допустили!»

         Да би био још убедљивији, Путин је подсетио на познати случај када је једна америчка телевизија – у време агресије Грузије на Јужну Осетију – довела у студио две жене од којих  се очекивало да `посведоче` како је Русија напала Грузију. Па додао:

         «Кад су те две жене почеле да говоре о агресији Грузије, а не Русије, у студију је почело кашљање, подругљиво ха-ха... Дакле, у САД је незамисливо да нека телевизија, која припада државној компанији, опслужује интересе Русије! То је немогуће, а ви говорите о слободи речи. Где је та слобода, ако не овде у Русији?!»

         Иначе, Путин је изразио спремност да се сретне руководством Лиге бирача чије формирање су иницирали писац Борис Акуњин и новинар леонид Парфјонов, у којем је – поред њих двојице – још десетак познатих људи.

         «Не искључујем такав сусрет. Спреман сам да се сретнем са представницима Лиге. Али, неке од људи који предводе ЛИГУ Већ смо позивали, али – ни једном нису дошли. Питам се: зашто? Шта, заправо, желе ако траже дискусију, а не желе да дискутују!»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари