ПУТИН: Отац је био члан КПСС, па ме мајка тајно крстила

РУСКИ ЛИДЕР ПОСЛЕ БОЖИЋНЕ СЛУЖБЕ

ИСПРИЧАО КАКО ЈЕ ЗАМАЛО ДОБИО ИМЕ МИХАИЛ

  • После божићне литургије у петроградској Спасо-Преображенској цркви, Владимир Путин је открио: „За мене је ово посебна црква: мене су овде након месец и по дана од рођења (7. октобра 1952.) крстили. Мама је испричала како ме је са комшиницом донела на крштење. Отац је био члан КПСС, доследан и строг човек. Оне су то учиниле кријући од њега. Или су макар тако мислиле  
  • Пошто је крштење било на дан Архангела Михаила, свештеник који је крстио будућег руског лидера рекао је „Нека се зове Михаил“. Путинова мајка је на то рекла да је у државне матичне књиге већ уписано име Владимир. Свештеник се сложио и показао на икону Светог кнеза Владимира, заштитника тог имена

        ПОСЛЕ божићне службе у Спасо-Преображенској цркви у родном Санкт-Петербургу, руски лидер Владимир Путин је открио једну личну и породичну тајну: „За мене је ово посебна црква: мене су овде након месец и по дана од рођења (7. октобра 1952.) крстили. Мама је испричала како ме је са комшиницом донела на крштење. Отац је био члан КПСС, доследан и строг човек. Оне су то учиниле кријући од њега. Или су макар тако мислиле“.    

        Руски премијер је испричао да је то било - према казивању његове мајке - на дан Светог архангела Михаила и да је свештеник који га је крстио рекао „Нека се зове Михаил“ и да је предложио да детету да исто име. „Међутим, мама је рекла да је у државне матичне књиге већ уписано име Владимир“ - рекао је Путин. Свештеник се сложио и мами и комшиници у цркви показао икону Светог кнеза Владимира, заштитника тог имена.

        Владимир Путин је такође испричао да су после рата његови родитељи живели преко пута те цркве, а да су после његовом оцу дали собу у Басковом сокаку који је на пет минута пешице од цркве.

        Путин се у детињству често са другарима „вртео“ око цркве, пошто их је привлачила монументалност и лепота грађевине.

        Шеф руске владе је подсетио да су за ограду око цркве кориштени војни трофеји руске армије: „Ова ограда је направљена од топовских цеви које је руска армија запленила у једној од битака у првој половини ХIХ века (руско-турски рат од 1828 до 1829). Хвала Богу, са том земљом смо сада у добрим односима, али ова црква је живи чувар наше борбене традиције и руске војне славе”, истакао је Путин.

        Црква Преображења у Санкт Петербургу изграђена је по наредби руске царице Јелисавете, а грађена је од 1743-1754.

        Изграђена је на месту касарне гренадира Преображенског пука у част ступања царице на престо. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари