Швајцарска лабораторија: На месту тровања Скрипаља и агенс BZ који користе Британија и САД

ЛАВРОВ: ОПОРАВАК ЈУЛИЈЕ И СЕРГЕЈА СКРИПАЉ ОБЈАСЊИВ САМО АКО СУ ЖРТВЕ ТОГ ОТРОВА

  • Швајцарски научници из Центра за радиолошке и хемијско-радиолошке анализе, који се налази у граду Шпиц АПИСАЛИ: „ Рецептура BZ се налазила у Оружаним снагама САД, Велике Британије и других земаља NATO. У СССРи Русији се таква хемијска једињења нису правила“

          ПРЕОКРЕЋЕ се ситуација са „тровањем Скрипаља“ и претвара у бумеранг који се враћа Лондону.

          Москва је добила конфиденцијалну информацију из  швајцарске лабораторије о „инциденту у Солсберију“. А та информација сведочи да су Сергеј и Јулија Скрипаљ били отровани хемикалијом BZ, која се налази у наоружању САД, Велике Британије и NATO.

          Швајцарски научници из Центра за радиолошке и хемијско-радиолошке анализе, који се налази у граду Шпиц, потврдили су и да се „клиничка слика тровања и опоравка“ двоје Скрипаља подудара са последицама тровања са BZ.

           А нису Швајцарци ништа радили на своју руку. Они су на захтев оранизације за хемијске отрове анализирали `узорке` узете у Солзберију.

          Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров цитирао је овај део из извеђтаја швајацарског центра:

          Открили смо трагове токсичне хемикалије BZ која припада забрањеном хемијском оружју друге категорије. BZ је нервни парализујући агенс који човека привремено избацује из строја. Психотоксични ефекат је на врхунцу  кроз 30-60 минута и траје четири дана. Његова рецептура се налазила у Оружаним снагама САД, Велике Британије и других земаља NATO. У СССРи Русији се таква хемијска једињења нису правила“.

          Лавров је навео да да се у истом извештају помиње и да је у „узорцима из Солзберија“ утврђено присуство и нервног парализујућег агенса типа А234.

          Швајцарци су закључили да би значајнија концентрација A234 неминовно довела до смртног исхода по обоје Скрипаља, а учистом виду – с обзиром да испарава – било би га тешко и открити.

          Лавров је указао да све што се догодило са Сергејом и Јулијом Скрипљ наводи на закључак да су отровани са BZ.

          Руски министар је употио питање Организацији за хемијске отрове: због чега у свој извештај о `инциденту у Солсберију` није укључила налазе швајцарских научника?

          Још је нагласио: „Ако се има у виду да је Јулија Скрипаљ већ пуштена из болнице, а да сами Британци саопштавају да се њен отац опоравља – јасно је да је такав развој ситуације могућ само при тровању са BZ“.

          Посебно је указао да се у швајцарском извештају нигде не користи назив „Новичкок“ преко којег су Британци и Американци оптуживали Русију.

          Лавро је, иначе, рекао и да Запад нема чиме да поткрепи своје тврдње о `хемијском нападу` у Думи осим објављерног по медијима и на социјалним мрежама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари