Москва одбацила оптужбе америчких сенатора демократа на рачун Русије поводом Србије

ЗАХАРОВА: РУСИЈИ ЈЕ ПРИХВАТЉИВ ВУЧИЋЕВ КУРС - СА СРБИЈОМ У СКЛАДУ СА МЕЂУНАРОДНИМ НОРМАМА

        МИНИСТАРСТВО спољних послова Русије оценило је некоректним извештај америчких сенатора-демократа да се Русија меша у изборе широм света и да има малиган утицај на Балкану и у Србији, упозоривши да такви извештаји само воде продубљивању противречности на Балкану и стварају додатне варнице.

        Портпаролка руског министарства Марија Захарова нагласила је да Русија поштује спољнополитичке приоритете Србије, о којима је приликом децембарске посете Москви говорио председник Србије Александар Вучић.

        „Вучић је отворено и искрено изразио спремност за развијање наших свестраних односа, истовремено потврдивши курс Београда ка евроинтеграцијама уз очување војне неутралности. Ми се према спољнополитичким приоритетима Србије односимо са поштовањем, ослањајући се на обострану приврженост јачању наше сарадње“, рекла је Захарова.

        Она је навела да се сарадња са Београдом одвија потпуно у складу са међународним правом, узимајући у обзир цео спектар фактора који утичу на ситуацију у балканском региону, преноси Спутњик.

        „Притом, ми никада нисмо иницирали и не иницирамо негативна питања, и не позивамо на кораке против било кога. Обрнуто, заједно са српским партнерима - отворени смо за разматрање актуелних тема важних за ситуацију на Балкану са свим заинтересованим странама“, напоменула је Захарова.

        Амерички сенатор Бен Кардин објавио је извештај у коме се говори о наводним покушајима Русије да уруши демократију и владавину права у Европи и САД, односно у 19 земаља, а посебан одељак посвећен је Србији.

        Извештај насловљен „Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Импликације по националну безбедност САД“ припремљен је за Комитет за спољне односе америчког Сената, горњег дома Конгреса САД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари