Лавров: Русија никада није тражила повратак G8, много је перспективнија G20

ОДРЕАГОВАО НА ТРАМПОВУ ИНИЦИЈАТИВУ И ПРОТИВЉЕЊЕ НЕМАЧКЕ, ФРАНЦУСКЕ И БРИТАНИЈЕ

        МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва никада није затражила да јој се дозволи повратак у G8 (групу осам најразвијенијих држава света).

        ТАСС преноси да је Лавров то казао руском телевизијском „Каналу 1”, коментаришући сугестију председника САД Доналда Трампа да Русију треба поново примити.

        „Када су наши западни партнери одлучили да се врате на формат G7, ми смо прихватили њихову одлуку и од тада радимо на другим платформама. Чланови Шангајске организације за сарадњу, BRICS (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) и G20 деле наш приступ”, рекао је Лавров.

        Он је додао да „ултиматуми нису довољни за G20, тамо је потребно договорити се”.

        „Група 20 је механизам за постизање консензуса. Верујем да је то платформа која највише обећава када је у питању будућност”, поручио је Лавров.

        Представници земаља Европске уније сложили су се јуче на самиту Групе 7 (G7) да још нису испуњени услови да се Русија врати у групу, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел на маргинама самита G7 који се одржава у канадској покрајини Квебек, пренео је Ројтерс.

        Русија је 1997. године приступила G7, чиме је формат групе промењен на G8, али је због украјинске кризе и припајања Крима 2014. суспендована из чланства.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари