Лавров: Британци говоре - ако се докаже да је Русија, онда ћемо ми... а то је неозбиљно

ПОРУЧИО ЗВАНИЧНОМ ЛОНДОНУ ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ПОВОДОМ СКРИПАЉА БАВИ ПРОПАГАНДОМ

        УПОЗОРЕЊЕ Велике Британије о одмазди ако се докаже да Русија стоји иза тровања двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља је пропаганда и није озбиљно, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

        Лавров је, обраћајући се новинарима у седишту Афричке Уније у Адис Абеби, истакао да руски званичници нису добили нити један доказ о томе шта се догодило Скрипаљу и његовој ћерки Јулији, пренела је агенција Ројтерс.

        Скрипаљ, бивши руски шпијун који сада живи у Британији, и његова ћерка, су у критичном стању у болници јер су били изложени нервном агенсу у британском градићу Солсберију.

        Британска премијерка Тереза Меј рекла је у четвртак да ће њена влада одговорити адекватно ако се докаже да Москва стоји иза напада на Скрипаља.

        „Оно што видимо само су новински извештаји... који кажу ако је то учинила Русија, онда ће одговор бити такав да ће Русија да запамти за сва времена. То није озбиљно. То је пропаганда и настојање да се повећају напетости”, истакао је Лавров.

        Скрипаљ (66) и његова ћерка Јулија (33) нађени су у бесвесном стању у недељу на клупи у енглеском граду Солсберију и од тада се налазе у болници, у критичном стању, а у болницу је пребачен и неименовани полицајац који се нашао на листу места када су они пронађени.

        Британска полиција саопштила је да је 21 особа тражила помоћ у болници због изложености нервном агенсу коришћеном у нападу на Скрипаља и његову ћерку.

        Само три особе су и даље хоспитализоване због изложености нервном агенсу.

        Скрипаљ је бивши пуковник руске војно-обавештајне службе који је 2006. осуђен у Русији по оптужбама да се бавио шпијунажом у корист британске обавештајне службе MI6.

        Тада је осуђен на 13 година затвора, али је 2010. ослобођен у оквиру размене шпијуна са САД, након чега се склонио у Британију.

        Руска безбедносна служба (ФСБ) тврдила је да је он почео да ради за британске тајне службе док је 1990-их служио у војсци и да им је преносио информације класификоване као државна тајна.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари