Лавров: Ако САД траже повод за уништење Северне Кореје - нека то отворено кажу

МОСКВА ОДБАЦИЛА ПОЗИВ САД ДА ПРЕКИНЕ ЕКОНОМСКЕ И ДИПЛОМАТСКЕ ВЕЗЕ СА ПЈОНГЈАНГОМ

  • Шеф руске дипломатије поручио и Украјини, и ЕУ, и Сједињеним Државама да је Крим „заувек затворена тема“: „Крим остаје у саставу Руске Федерације. За то се одлучио на слободном и демократском референдуму који је за становнике полуострва био избор мира и просперитета. А и једини начин да избегну ужасе грађанског рата који је у Украјини избио након државног преврата у Кијеву“

        РУСИЈА је данас одбила позив САД да прекине све економске и дипломатске везе са Северном Корејом после најновије ракетне пробе, позвала на преговоре и оптужила Вашингтон да жели да провоцира Пјонгјанг.

        „Не слажемо се. Више пута смо понављали да је притисак санкцијама истрошен и да све резолуције о санкцијама говоре о неопходности покретања политичког процеса и преговора“, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

        Он је навео да Американци то игноришу што је велика грешка.

        „Недавни кораци САД делују као да им је циљ да изазову Пјонгјанг на оштре акције. Изгледа као да се све ради да би Ким Џонг Ун побеснео“, изјавио је шеф руске дипломатије.

        Пошто је Северна Кореја у среду лансирала нову ракету, САД су позвале све земље, а посебно Кину, да прекину дипломатске и економске везе са Пјонгјангом.

        Такође, поново је запрећено потпуним уништењем севернокорејског режима у случају рата, овај пут преко амбасадорке САД у УН Ники Хејли. Она је то изјавила на хитном састанку Савета безбедности о Северној Кореји.

        „Американци треба свима да објасне шта желе да постигну. Ако желе да пронађу повод за уништење Северне Кореје, нека тако отворено кажу и нека то потврди њихова врховна команда“, рекао је Лавров.

        Недуго по лансирању пројектила Вашингтон је објавио да жели увођење нових међународних санкција Пјонгјангу. УН су већ увеле осам пакета санкција Северној Кореји да би натерале ту земљу да обустави свој нуклеарни и ракетни програм.

        Лавров је, иначе, и Украјини, и ЕУ, и Сједињеним Државама поручио да је Крим „заувек затворена тема“:

        „Крим остаје у саставу Руске Федерације. За то се одлучио на слободном и демократском референдуму који је за становнике полуострва био избор мира и просперитета. А и једини начин да избегну ужасе грађанског рата који је у Украјини избио након државног преврата у Кијеву“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари